Waarom een uitvaart regelen?
De uitvaart is het begin van het rouwproces. Een uitvaart die recht doet aan de overledene helpt bij de verwerking van het verlies. Het is daarbij goed om te weten wat de wensen van de overledene waren. Met de kennis en de ondersteunende rol van ons, als uitvaartverzorger, krijg je als nabestaande alle kans goed afscheid te nemen.
Hoe een uitvaart helpt bij het rouwproces
Een mooi afscheid dat recht doet aan de overledene kan een belangrijk beginpunt zijn in het rouwproces. Het moment van samenkomen, het delen van herinneringen, en het gezamenlijk rouwen biedt troost en helpt om het verlies een plek te geven. Het kan helend zijn om te merken dat je er niet alleen voor staat en dat er ruimte is voor zowel verdriet als herinneringen aan het leven van de overledene.De dagen tussen overlijden en uitvaart zijn minstens zo waardevol als de uitvaart zelf. Het samen kiezen van kleding, het schrijven van de [lrouwkaart, het uitzoeken van muziek en foto's – deze handelingen helpen niet alleen bij de praktische voorbereiding, maar geven ook ruimte om herinneringen op te halen. Voor sommigen voelt het alsof de tijd even stilstaat, en alles wat op dat moment telt is dat het afscheid liefdevol en passend is.
Toch is het belangrijk om te beseffen dat een uitvaart slechts het begin is van een langer rouwproces. Voor velen biedt het ritueel van de uitvaart een vorm van afsluiting, maar de emoties die daarna komen, blijven vaak intens. Iedereen rouwt anders: waar de een troost vindt in het gezamenlijke afscheid, kan een ander pas na de uitvaart echt beginnen met het verwerken van het verlies. Het rouwproces is persoonlijk en verloopt bij iedereen anders. Een mooi afscheid kan een helende stap zijn, maar het is vaak pas de eerste stap op een langere weg van rouw. Het is belangrijk om, na de uitvaart, ruimte te blijven geven aan de emoties die opkomen en zo nodig professionele hulp te zoeken om dit proces te ondersteunen.
Persoonlijke wensen van de overledene vervullen
Het vervullen van de persoonlijke wensen van de overledene is een belangrijk onderdeel van een waardig afscheid. In de wet staat: "De lijkbezorging geschiedt overeenkomstig de wens of de vermoedelijke wens van de overledene, tenzij dat redelijkerwijs niet gevergd kan worden." Dit juridische kader is er om ervoor te zorgen dat de uitvaart zoveel mogelijk aansluit bij de wil van de overledene. Maar het gaat niet alleen om wat de wet voorschrijft. Het vervullen van die persoonlijke wensen geeft vaak ook troost aan de nabestaanden. Het zorgt ervoor dat de uitvaart recht doet aan wie de overledene was, en het biedt de gelegenheid om hun unieke leven te eren. Of het nu gaat om een specifieke locatie, bepaalde muziek, een ritueel, of een bijzondere vorm van afscheid nemen – het respecteren van deze keuzes helpt om een betekenisvol en persoonlijk afscheid te creëren.
Door deze wensen te vervullen, ontstaat een gevoel van verbondenheid met de overledene. Het geeft de nabestaanden vaak het gevoel dat ze op een bijzondere manier iets kunnen doen voor degene die is overleden. Dit kan helpen in het rouwproces, omdat het een manier biedt om afscheid te nemen die trouw blijft aan het leven en de persoonlijkheid van de overledene. Tegelijkertijd is het goed om te beseffen dat niet alle wensen altijd volledig uitgevoerd kunnen worden. Soms zijn er praktische of financiële beperkingen, maar ook dan kan het symbolisch vervullen van de wensen al een belangrijk verschil maken. Het belangrijkste is dat de nabestaanden met het gevoel achterblijven dat ze alles hebben gedaan om de overledene op een passende manier te eren.
Het belang van vooraf plannen voor een uitvaart
Het is van belang dat mensen met elkaar spreken over hun uitvaart. Zodat je als nabestaande weet wat de overledene wel en vooral ook niét wilde. En wat dit alles zal gaan kosten. Maar ook: dat jouw naasten weten wat jij wilt als het zover is. Dat begint vaak met de vraag: wil je begraven of gecremeerd worden? En dan volgt het verdere gesprek vanzelf.
Op onze site kun je een wensenformulier invullen.
Wij kunnen je helpen bij het vastleggen van je wensen en zorgen voor een passende begroting. Heb je vragen of wil je alleen wat inspiratie opdoen? Neem geheel vrijblijvend en kosteloos contact met ons op voor hulp bij het vastleggen van jouw uitvaartwensen. Ons telefoonnummer is 088 - 848 82 27.
De ondersteunende rol van de uitvaartverzorger
Je kunt en mag een uitvaart helemaal zelf organiseren, maar besef goed wat dit inhoudt. Je moet kennis hebben van de wettelijke verplichtingen, weten wat er allemaal mogelijk is, de weg weten naar begraafplaats of crematorium. Onderschat niet hoeveel werk dit met zich meebrengt.
Doe vooral die dingen die jou een goed gevoel geven, waar je denkt een persoonlijke inbreng te kunnen hebben en bespreek dit met ons. Zodat we goede afspraken kunnen maken over wat je zelf gaat doen en wat wij gaan doen. Profiteer van onze kennis. Onze rol is vooral om je te ondersteunen in een moeilijke periode en erop te letten dat er niets vergeten wordt. En dat je niet te veel betaalt!
Praktische overwegingen bij het regelen van een uitvaart
Bij het regelen van een uitvaart komen veel praktische zaken kijken, en omdat de tijd tussen het overlijden en de uitvaart vaak beperkt is, moeten sommige beslissingen snel genomen worden. Eén van de eerste zaken waarover besloten moet worden, is de datum en de plaats van de afscheidsbijeenkomst, evenals de locatie en het tijdstip van de crematie of begrafenis. Dit zijn essentiële stappen, omdat deze keuzes invloed hebben op alle verdere planning, zoals het versturen van rouwkaarten en het informeren van genodigden. Daarnaast is het belangrijk om zo snel mogelijk contact op te nemen met ons, de uitvaartondernemer, om je te ondersteunen bij het coördineren van alle praktische zaken. Wij kunnen je helpen met het vinden van de juiste locatie, het regelen van vervoer en het afstemmen van details met het crematorium of de begraafplaats. Dit zorgt voor rust en duidelijkheid in een emotioneel zware periode. Andere zaken die snel geregeld moeten worden zijn onder andere:
- Het samenstellen en versturen van de rouwkaart of rouwadvertentie, zodat familie en vrienden tijdig op de hoogte zijn.
- Het regelen van kleding en eventuele persoonlijke voorwerpen van de overledene voor de opbaring of uitvaart.
- Het uitzoeken van muziek, sprekers, en andere elementen die de afscheidsbijeenkomst persoonlijk maken.
Ondanks dat er haast geboden is bij sommige keuzes, is het belangrijk om niet te vergeten dat dit moment waardevol is. Neem de tijd waar mogelijk, en vraag om hulp bij de organisatorische taken, zodat nabestaanden zich kunnen concentreren op het afscheid en de herinneringen aan de overledene.
De opeenvolgende stappen bij het plannen van de uitvaart
Er zijn verschillende stappen bij het regelen van een uitvaart, waarover een beslissing moet worden genomen. Die stappen zijn achtereenvolgens:
- De laatste verzorging: wie gaat dat doen en ga je er bij helpen?
- Opbaren: thuis of elders?
- Begraven of cremeren? Plaats, dag en tijd regelen.
- Plannen afscheidsbijeenkomst.
- De aankondiging (rouwkaart of digitaal bericht) opstellen en versturen.
- De dag van het afscheid plannen.
Wettelijke verplichtingen bij het regelen van een uitvaart
Sommige zaken zijn wettelijk verplicht na een overlijden. Deze zijn:
- Een arts moet officieel het overlijden vaststellen. De arts geeft twee formulieren. Een A-verklaring (doodverklaring) en een B-verklaring (de doodsoorzaak).
- Het overlijden moet worden aangegeven bij de gemeente. Dat kun je zelf doen of ons laten doen. Daarvoor moet je het A- en B-formulier meenemen. Je ontvangt van de gemeente het verlof tot begraven of cremeren en de akte van overlijden. Handig is het om dit ons te laten doen: wij weten precies welke documenten je mee moet nemen en welke je van de gemeente moet ontvangen.
- De overledene moet worden begraven op een begraafplaats of gecremeerd in een crematorium. De begraafplaats of het crematorium stuurt een opdrachtformulier en een registratieformulier. Beide moeten worden ingevuld. Dit verzorgen wij voor je.
- De wet schrijft voor dat een overledene niet eerder dan 36 uur na overlijden mag worden begraven of gecremeerd. En niet later dan zes werkdagen na overlijden. Weekenden en feestdagen tellen niet mee.
- Na een crematie is er een wettelijke wachttijd van één maand voordat de as mag worden vrijgegeven om naar een definitieve bestemming te gaan.
Het financieren van de uitvaart
Veel mensen hebben een uitvaartverzekering. Het hangt dan van de verzekering af wát en hoeveel er wordt vergoed. Een uitvaartverzekering is niet verplicht. Als je denkt genoeg (spaar)geld te hebben waarmee jouw uitvaart kan worden bekostigd, dan is een verzekering niet nodig. Soms starten mensen een crowdfunding voor de financiering van een uitvaart. Meestal betreft dit de dood van een kind of een jongere die niet verzekerd was voor een uitvaart. Is er geen opdrachtgever die de uitvaart wil betalen, dan zal de gemeente de uitvaart verzorgen en betalen. Derden hebben dan geen enkele zeggenschap over de vorm van de uitvaart. En let op: de gemeente zal de kosten van een gemeentelijke uitvaart altijd verhalen op de directe nabestaanden, tenzij deze kunnen aantonen dit niet te kunnen betalen. Vaak kun je beter zelf een eenvoudige crematie regelen dan het overlaten aan de gemeente. Voor het regelen van een eenvoudige, stille crematie zonder aanwezigheid van nabestaanden kun je kijken op Exit.nl.
Een traditionele of eigentijdse uitvaart
Wat een traditionele uitvaart is, hangt deels af van het geloof of de levensovertuiging. Veel mensen zullen dit als traditioneel zien: de overledene wordt vervoerd in een rouwauto en de afscheidsbijeenkomst vindt plaats vooraf aan de begrafenis of crematie en achteraf is er een condoleance en nazit met koffie en cake.
Eigentijds kan van alles zijn:
- De overledene vervoeren per bakfiets, eigen auto of motor
- De afscheidsbijeenkomst op een andere dag laten plaatsvinden dan de begrafenis of crematie.
- Een opbaring in de favoriete kroeg van de overledene of in het clubhuis van zijn sportclub.
- En alles kan op het menu staan, van hutspot tot kaviaar. Voor sommigen is de koffie en cake alweer retro en daarmee helemaal in.
Doe wat goed voelt, houdt het persoonlijk en dan maakt het niet uit of het traditioneel of eigentijds is, of een mix. Waar het om gaat is dat familie en vrienden goed afscheid kunnen nemen.
Veelgestelde vragen
Waarom is het belangrijk vooraf over je uitvaart te praten?
Vooraf met je naasten je uitvaartwensen bespreken geeft rust. Rust voor jezelf, omdat je weet dat belangrijke wensen die je hebt zullen worden uitgevoerd. En rust voor je nabestaanden omdat je bij hen onzekerheid wegneemt en ervoor zorgt dat ze niet in korte tijd allerlei moeilijke beslissingen moeten nemen waar vooraf niet over gesproken is.
Hoe kun je je wensen voor je uitvaart vastleggen?
Dat kan heel eenvoudig door ze zelf op papier te zetten, het papier te ondertekenen en daarbij de datum van ondertekening te zetten. Zorg dat dit papier bekend is bij je naasten of leg het bij je belangrijke papieren. Online zijn er diverse uitvaartwensenformulieren te vinden, die je online kunt invullen.
Je kunt je uitvaartwensen ook bij een notaris vastleggen, maar dat kost geld. Heb je een testament, dan kun je ook daarin je uitvaartwensen laten vastleggen. In beide gevallen geldt: zorg voor een kopie van je uitvaartwensen die nabestaanden direct na je overlijden kunnen vinden. Want voordat je nabestaanden na jouw overlijden de notaris benaderen, zijn er doorgaans enkele weken verstreken en heeft de uitvaart al plaatsgevonden.
Het is uiteraard ook mogelijk in een voorgesprek met ons je uitvaartwensen te bespreken en bij ons te laten vastleggen.
Is het inhuren van een uitvaartverzorger verplicht of nodig?
Het inhuren van een uitvaartverzorger is niet verplicht, maar wel aan te raden. Er komt zoveel kijken bij het regelen van een uitvaart, dat het prettig is iemand erbij te hebben die de weg weet en alle regels kent en die je kan wijzen op mogelijkheden waar je zelf niet aan gedacht had. Ook kan het kosten besparen omdat wij als uitvaartverzorgers weten waar de laagste tarieven zijn en inkoopvoordelen genieten.
Overlijden melden?
Bel 088 - 848 82 27
Wij zijn 24/7 bereikbaar Print deze pagina