Wanneer uitvaart regelen na overlijden
Een overledene mag niet eerder dan 36 uur na overlijden worden begraven of gecremeerd. En niet later dan zes werkdagen na het overlijden. Weekenden en feestdagen tellen niet mee. In die dagen moet er veel worden geregeld. Sommige dingen kun je het beste meteen bepalen, andere zaken kunnen wat langer wachten.
Direct na het overlijden: de eerste stappen
De eerste uren hoeft er niets te gebeuren als je dat niet wilt. Je kunt rustig de tijd nemen om bij de overledene te zijn. Je hoeft ons niet direct te laten komen.
Als je dat wilt, kun je wel alvast zelf enkele eenvoudige handelingen uitvoeren:
- Had de overledene een kunstgebit, doe deze in.
- Om te voorkomen dat door de lijkstijfheid de mond van de overledene open blijft staan, kun je een doek (een theedoek is prima) om het hoofd van de overledene doen en onder de kin dichtknopen. De doek houdt de mond gesloten. De doek kan er weer worden afgehaald als de lijkstijfheid is ingetreden.
- Is het erg warm buiten, houd de gordijnen, ramen en deuren dicht.
Uiteraard kun je ons alvast bellen en een afspraak maken voor een later tijdstip. Tel. 088 - 848 82 27.
Wie als eerste informeren na een overlijden
De eerste die gebeld moet worden is de arts. Als iemand thuis is overleden is dat de huisarts of, als deze niet beschikbaar is, de huisartsenpost.
Anders is het de arts van het ziekenhuis of verpleeghuis. Officieel moet het overlijden door een arts worden vastgesteld, pas daarna mogen wij de overledene vervoeren of verzorgen. De arts laat twee verklaringen achter: de A-verklaring (officiële doodverklaring) en de B-verklaring (waarop de doodsoorzaak staat). Die verklaringen hebben wij nodig om de uitvaart te kunnen regelen.
Wettelijke termijn voor het regelen van een uitvaart
Een overledene mag niet eerder dan 36 uur na overlijden worden begraven of gecremeerd. En niet later dan zes werkdagen na het overlijden. Weekenden en feestdagen tellen niet mee. Hier kun je berekenen wanneer de uitvaart uiterlijk dient plaats te vinden.
Wat als iemand in het weekend overlijdt
Ook als iemand in het weekend overlijdt, kun je gewoon telefonisch contact met ons opnemen. Bel 088-848 82 27. We zijn altijd telefonisch bereikbaar voor het melden van een overlijden. We kunnen dan met jou overleggen op welk moment jij de uitvaart wilt bespreken. Dat kan ook in het weekend maar ook de eerstvolgende werkdag, net wat je zelf wilt. Weekenden en feestdagen tellen niet mee voor de berekening van het aantal dagen tussen overlijden en de uitvaart. Als het overlijden op een zaterdag plaatsvindt, dan moet de uitvaart uiterlijk de maandag in de week erna (9 dagen later) plaatsvinden.
Noodzakelijke documenten voor het regelen van een uitvaart
Met de twee verklaringen van de (huis)arts, zullen wij aangifte doen van het overlijden bij de gemeente. Daar ontvangen wij een verlof tot begraven of cremeren en de akte van overlijden. Daarmee kan de uitvaart worden geregeld.
Eerste keuzes maken: begrafenis of crematie
Een van de eerste dingen die wij je zullen vragen is: wil je dat de overledene (voorlopig) thuis blijft? Of zullen we de overledene laten overbrengen naar een uitvaartcentrum of de gekoelde ruimte van ons eigen zorgcentrum bij jouw in de buurt?
Ook is het handig om ons snel te weten of het een begrafenis of een crematie wordt en bij welke begraafplaats of crematorium dit zal plaatsvinden. Des te meer kans dat de gewenste dag en het gewenste tijdstip nog open is en wij de reservering bij de begraafplaats of het crematorium van jouw keuze kunnen maken.
De uitvaartceremonie plannen: Tips voor een persoonlijke aanpak
Er zijn veel manieren waarop je de uitvaart persoonlijk kunt maken. Hier negen tips voor een afscheid dat bij de overledene past:
- Kies een locatie die belangrijk was voor de overledene of die bij hem of haar past.
- Kies een kist die bij de overledene past. Of geen kist, maar een wade of wellicht een mand.
- Kies een passend vervoermiddel. Dat kan een staatsie rouwauto zijn maar ook een boot, bus of motor zijn mogelijk.
- Laat gasten bloemen meenemen waar de overledene van hield. Of vraag ieder één bloem mee te nemen, die dan op de kist kunnen worden gelegd of in een bloemenband kunnen worden gestoken.
- De rouwkaart kan persoonlijk worden gemaakt met foto's, een eigen gedicht, een bijzondere opmaak.
- Kies voor een bijzondere opstelling tijdens de afscheidsbijeenkomst. Geen stoelen in rijen achter elkaar, maar bijvoorbeeld rondom de kist heen.
- Pas de catering aan. Serveer het lievelingsvoedsel van de overledene. Proost met zijn allen op de overledene met zijn/haar lievelingsborrel.
- Geef na afloop iets mee. Iets om te eten (de lievelingskoekjes of -snoep van de overledene), om te bewaren (een ornament, een kaars) of om te planten (zaadjes of een bloembol van de lievelingsbloem van de overledene).
- Betrek vrienden en familie, mensen die de overledene goed hebben gekend, bij de uitvaart. Om te spreken, muziek te maken, het favoriete hapje van de overledene te maken en te serveren. Laat kinderen een tekening maken, de kaarsen aansteken of een gedichtje voordragen.
Kosten van een uitvaart: Budgetteren en financiële hulp
Is er een uitvaartverzekering, dan zijn de meeste en soms alle kosten van de uitvaart hiermee gedekt. Wij zullen contact opnemen met de verzekeraar en de polissen voor je innen. Je krijgt van ons vooraf de prijs te horen van elk onderdeel van de uitvaart zodat je weet waar je aan toe bent.
Is er geen verzekering, dan staat er mogelijk genoeg op de bankrekening van de overledene om de uitvaart mee te betalen. Neem contact op met de bank van de overledene. Als er niet genoeg geld op de bankrekening van de overledene staat, dan moeten de erfgenamen de kosten betalen.
De persoon die de opdracht geeft voor de uitvaart is ook verantwoordelijk voor de betaling van de uitvaart.
Na de uitvaart: Nazorg en administratieve afhandeling
Na de uitvaart zijn er vaak nog tal van zaken te regelen. Ook daar kunnen we je bij helpen. Dan gaat het onder andere om:
- Bankrekeningen, verzekeringen, abonnementen en lidmaatschappen opzeggen.
- Als de overledene zelfstandig woonde: huur opzeggen, telefoon en elektriciteit opzeggen en de woning leeghalen.
- De gemeente geeft het overlijden door aan de belastingdienst, het UWV en de Sociale Verzekeringsbank (AOW of pensioen) en die berichten jou vervolgens wat je nog verwachten kunt. Aangifte inkomstenbelasting of erfbelasting moet je zelf doen.
- Is er sprake van een erfenis? Dan moet je beslissen of je de erfenis (beneficiair) aanvaardt of verwerpt.
- De digitale nalatenschap regelen. Wat te doen met foto’s en filmpjes in de cloud, moeten er accounts van Facebook, Instagram, PayPal of e-mail worden opgezegd?
Je ontvangt van ons na de uitvaart het gratis boekje Zorgen Erna. In dit boekje staat een compleet overzicht van onderwerpen, praktische checklists en adressen van belangrijke instanties. Je vindt in het boek ook gegevens van organisaties die je kunnen helpen.
Veelgestelde vragen
Is een uitvaartverzekering echt nodig?
Als je verwacht dat je tegen de tijd dat je overlijdt genoeg geld op je bank-, of spaarrekening zult hebben om je uitvaart hiermee te kunnen bekostigen, dan is een uitvaartverzekering niet nodig. Bedenk ook dat je werkgever – als je in loondienst bent – of de uitkeringsinstantie – als je een uitkering hebt – verplicht is een overlijdensuitkering aan je nabestaanden uit te keren. Als je een levensverzekering of een lijfrenteverzekering hebt afgesloten, hoef je je helemaal geen zorgen te maken over de financiering van je eigen uitvaart.
Op welke manieren kun je je verzekeren voor je uitvaart?
Met een natura-uitvaartverzekering. Hiermee verzeker je producten en diensten, zoals de begrafenis of crematie en het regelen van de uitvaart. Belangrijk nadeel is: je bent gebonden aan de uitvaartondernemer van diezelfde verzekeraar. Kies je voor cremeren dan wil de verzekeraar vaak ook dat je een van hun crematoria gebruikt. Kies je voor een ander crematorium, dan kan het zijn dat je geld moet bijbetalen.
Door een kapitaaluitvaartverzekering af te sluiten. Hiermee verzeker je een geldbedrag. Dit geldbedrag ontvangen je nabestaanden om hiermee de uitvaart te (laten) regelen en te betalen. Zij zijn dan vrij in de keuze van een uitvaartverzorger.
Door middel van een koopsomverzekering. Dan betaal je eenmalig een bedrag, de koopsomstorting. Hiermee ben je verzekerd van een geldbedrag waarmee je nabestaanden jouw uitvaart kunnen regelen. Ook hier ben je vrij in de keuze van uitvaartverzorger.
Wat wordt gedekt door een natura-uitvaartverzekering?
Een natura uitvaartverzekering keert geen geld uit, maar betaalt in natura, dat wil zeggen in producten en diensten. In het basispakket zijn diensten en producten opgenomen, die bijna bij elke uitvaart aan de orde zijn, zoals een kist, rouwbrieven, verzorging van de overledene, een begrafenis of een crematie et cetera. Voor bijzondere wensen is er de mogelijkheid een extra verzekering af te sluiten. Let op: kies je niet de uitvaartondernemer van de verzekeringsmaatschappij (zoals DELA of Monuta), dan wordt de waarde van het pakket aan goederen en diensten omgezet in een lager geldbedrag, meestal rond de € 3.700.
Overlijden melden?
Bel 088 - 848 82 27
Wij zijn 24/7 bereikbaar Print deze pagina