Rouwbrieven
Persoonlijke kennisgeving van overlijden
Het meedelen van een sterfgeval kan telefonisch, in een handgeschreven brief of via rouwdrukwerk. De uitvaartondernemer en de drukker bij u in de buurt hebben voorbeelden van diverse soorten drukwerk beschikbaar. U kunt zelf de vormgeving ontwerpen en de tekst schrijven of dit laten doen door een kunstenaar en/of tekstschrijver. U kunt een citaat of gedicht opnemen.
Belangrijk om te weten
Traditioneel gedrukt op wit papier met gekleurde rand of kader
Voorbeeldteksten te verkrijgen bij uitvaartondernemer en lokale drukker
Verzenden met speciale verzendset van PostNL
Etiquette
Eigenlijk is er heel veel mogelijk, maar als u het volgens de etiquette wilt doen, dient u zich aan bepaalde regels te houden. Traditionele rouwbrieven worden gedrukt op wit papier met een gekleurde rand of een gekleurd kader. De kleuren kunnen zwart, grijs, paars (lila) of blauw zijn. Van boven naar beneden komen de volgende elementen aan bod op de rouwbrief.
- (religieuze) tekst, gedicht, citaat, of dergelijke
- de kennisgeving van het overlijden: 'Heden is heengegaan….', 'Onverwachts is overleden'…..
- naam van de overledene
- leeftijd: 'in de leeftijd van…' of links de geboortedatum en rechts de sterfdatum, al dan niet vergezeld van een * en † en de plaatsnamen
- ondertekening met woonplaats en namen van de familieleden. De mensen die genoemd worden, zijn de ondertekenaars van de brief. Daarom staan er geen titels en dergelijke vermeld.
- datum van overlijden, tenzij de brief achteraf wordt verzonden
- adres van overlijden en eventueel een correspondentieadres. Bij het correspondentieadres hoort geen naam. Mensen die een brief of kaartje sturen, bepalen zelf aan wie zij deze richten.
- toevoegingen als 'geen bezoek', 'geen bloemen'
- mededelingen over opbaring of rouwbezoek
- plaats en tijdstip van de uitvaart.
Religie
In Nederland wordt vaak gebruik gemaakt van religieuze teksten in rouwbrieven. De uitvaartondernemer en de drukker hebben verschillende voorbeelden van rouwteksten met een religieuze lading. Ondanks de toenemende secularisatie in ons land blijft de dood sterk verbonden met religieuze gevoelens. Het vertrouwen in God of Allah op een hiernamaals en op het wederzien maken dat veel nabestaanden er voor kiezen om religieuze teksten te verwerken in de rouwbrief.
Vermelden van eerder overledenen en huisdieren
Tegenwoordig worden onder de rouwbrief ook vaak namen vermeld van personen die eerder zijn overleden of de namen van huisdieren. Volgens de etiquette zou dit niet juist zijn. De namen op de brief zijn bedoeld als handtekeningen en kunnen dus alleen van levende personen zijn. Maar veel mensen vinden het belangrijk om de band met een eerder overleden dierbare uit te drukken. Wanneer bij de namen de naam van een overleden familielid staat wordt meestal een kruisje achter de naam geplaatst.
Voor steeds meer mensen is het huisdier een volwaardig onderdeel van de familie en dat wil men ook uitdrukken op de rouwadvertentie. Wanneer de naam van een huisdier op de kaart staat wordt er doorgaans een pootafdruk achter geplaatst.
Versturen per post
Voor het verzenden van rouwbrieven heeft PostNL een speciale Rouw Verzend Set. De set is verkrijgbaar via de uitvaartverzorger of op het postkantoor en kost
€ 6,95 per set.
In de verzendset zitten twee grote verzamelenveloppen, waarin 40 rouwkaarten passen. Op de envelop staat een unieke barcode waarmee PostNL de rouwbrieven kan traceren. De post uit de verzendset wordt handmatig en apart van andere post verwerkt. De verzendset kan worden gebruikt door de uitvaartondernemer, maar particulieren kunnen deze zelf ook ophalen bij een postkantoor. De verzendset kan worden afgegeven bij een postkantoor of deponeer deze in de brievenbus in de opening ‘overige postcodes’. Kijk voor meer informatie over de Rouw Verzend Set op PostNL.nl.