Uitvaart regelen checklist
Als iemand is overleden, komt er veel op je af en moet er veel geregeld worden. Hier een stappenplan waarin punt voor punt alle stappen doorlopen worden die komen kijken bij het regelen van de uitvaart.
De huisarts bellen
Een arts moet het overlijden vaststellen en bepalen of het om een natuurlijke doodsoorzaak gaat. Als iemand thuis is overleden, bel je de huisarts of, als deze niet beschikbaar is, de huisartsenpost. Als iemand in het ziekenhuis is overleden, zal de behandelend arts het overlijden vaststellen. In een verpleeg- of verzorgingshuis, doet de specialist ouderengeneeskunde (voorheen verpleeghuisarts) dit of de eigen huisarts. Wanneer is vastgesteld dat het om een natuurlijke doodsoorzaak gaat, krijg je van de arts een zogenaamde A- en B-verklaring. Deze officiële doodverklaring is wettelijk verplicht om de overledene te kunnen begraven of cremeren. De A-verklaring is de officiële doodverklaring. Op de B-verklaring wordt aangegeven wat de doodsoorzaak is. Als de arts vaststelt dat het niet om een natuurlijke doodsoorzaak gaat, of vermoedt dat het geen natuurlijke doodsoorzaak was, zal er eerst nader onderzoek moeten worden gedaan door de gemeentelijk lijkschouwer (schouwarts). Het regelen van de uitvaart moet dan mogelijk worden uitgesteld.
Naasten bellen
Breng familie en goede vrienden op de hoogte van het overlijden. Je kunt ook alvast met enkele naasten de eerste uitvaartwensen bespreken.
De uitvaartverzorger bellen
Bel ons op 088 848 8227, maar wacht tot de arts is geweest en de doodverklaring heeft afgegeven. Pas dan kunnen wij de uitvaart voor je in gang zetten. Je hoeft ons echter niet direct te bellen; bijvoorbeeld 's nachts kan er weinig geregeld worden. Zorg ervoor dat je de doodverklaring (zowel de A- als B-verklaring) bij de hand hebt, en indien van toepassing, ook de verzekeringspapieren. Zo kunnen wij snel en efficiënt aan de slag om alles voor je te regelen.
Je kunt ook alvast de kleding van de overledene klaarleggen, samen met de bril en het kunstgebit (als dat van toepassing is). Voeg eventueel een recente pasfoto toe, zodat degene die verantwoordelijk is voor de laatste verzorging een goed beeld heeft van hoe het haar en eventuele make-up eruitzag tijdens het leven. Onze uitvaartverzorger zorgt samen met jou voor een uitvaart die bij de overledene en bij jou past. Hij/zij is op de hoogte van alle mogelijkheden en neemt zaken uit handen die je niet zelf wilt of kan regelen.
Kijk of er een uitvaartverzekering is
Als die er is, kijk wat voor soort uitvaartverzekering het is. Bij sommige uitvaartverzekeringen – niet alle – is de uitvaartverzorger inbegrepen. Maar je bent daartoe niet verplicht. Je bent vrij ons te bellen.
De laatste verzorging
Als iemand in een verzorgings- of verpleeghuis is overleden, zal dit vaak door de medewerkers van het huis worden gedaan. Vraag echter vooraf of daar kosten aan verbonden zijn. Zo ja, dat zijn dan extra kosten die je kunt vermijden, door de laatste verzorging door ons te laten doen.
Als de overledene thuis is overleden, dan kan de laatste verzorging ook daar plaatsvinden. Je mag daarbij aanwezig zijn en ook meehelpen als je dat wilt. Houd er dan wel rekening mee dat de kosten voor de laatste verzorging daardoor hoger kunnen uitvallen, omdat dit waarschijnlijk meer tijd met zich meebrengt.
Je kunt er ook voor kiezen om de overledene direct te laten overbrengen naar de uitvaartonderneming of een uitvaartcentrum en dat daar de laatste verzorging plaatsvindt.
De wensen van de overledene
Kijk of de overledene zelf al uitvaartwensen had vastgelegd. Ten aanzien van opbaren, begraven of cremeren, de afscheidsbijeenkomst. Je zult zo veel mogelijk aan deze wensen gehoor willen geven. Het maakt het ook makkelijker voor jou, je hoeft zelf minder keuzes te maken.
Opbaring
De dagen tussen overlijden en uitvaart vormen een bijzondere periode, waarin je nog samen kunt zijn met de overledene en anderen de gelegenheid kunnen krijgen om afscheid te nemen. Het is een tijd die zowel verdrietig als mooi kan zijn. Denk goed na over je wensen: wil je een opbaring, en zo ja, waar? Dit kan thuis of op een andere locatie plaatsvinden, maar het hoeft niet. Vraag ons gerust naar de mogelijkheden.
Als je ervoor kiest om de overledene thuis op te baren, kun je op elk gewenst moment mensen laten afscheid nemen. De overledene kan tot aan de uitvaart thuisblijven, met behulp van lichte balseming, koeling of een natuurlijke manier van opbaren. Het is ook mogelijk om de overledene enkele dagen thuis te houden en daarna naar een uitvaartcentrum over te brengen.
Een thuisopbaring is alleen mogelijk als de omstandigheden dit toelaten, bijvoorbeeld qua ruimte of toegankelijkheid van de woning. Als dat niet kan, biedt een 24-uurskamer in een uitvaartcentrum een goed alternatief. Je krijgt een sleutel en kunt de overledene op elk moment bezoeken, met de mogelijkheid om foto's of persoonlijke spullen neer te zetten. Ook kun je kiezen voor een enkele middag of avond voor opbaring en rouwbezoek, in een uitvaartcentrum of een locatie die bijzonder was voor de overledene.
Begraven of cremeren
Als de overledene niet heeft aangegeven waar zijn of haar voorkeur naar uitging, dan is de keuze aan jou. Onze uitvaartverzorger kan je daarbij helpen. De keuze voor begraven of cremeren kan door meerdere overwegingen worden bepaald zoals religie of familietraditie. De financiële middelen hoeven daarbij geen rol te spelen. Veel begraafplaatsen bieden een algemeen graf dat ongeveer evenveel kost als cremeren.
Begraven
Onze uitvaartverzorger kan je informeren over de begraafplaatsen in jouw dorp, stad of omgeving, en de verschillende mogelijkheden voor het type graf. Veel mensen kiezen een begraafplaats dichtbij huis, maar dat is geen verplichting. In Nederland zijn er ongeveer 4.000 begraafplaatsen, zowel algemene als bijzondere begraafplaatsen. Wij kunnen een begrafenis door het hele land voor je verzorgen.
Daarnaast zijn er zo’n veertig natuurbegraafplaatsen, en dat aantal blijft groeien. Op dit moment liggen de meeste natuurbegraafplaatsen in het noorden en oosten van Nederland, maar de spreiding neemt toe.
Cremeren
Nederland telt meer dan 120 crematoria, verspreid over het land. Cremeren kan met of zonder afscheidsbijeenkomst. Zonder afscheidsbijeenkomst heet een stille crematie en dat vindt steeds vaker plaats. Bij een stille crematie zijn geen familie, vrienden of andere belangstellenden aanwezig, ook niet de directe nabestaanden. Als er een afscheidsbijeenkomst is, vindt deze elders plaats en soms ook op een andere dag.
Een stille crematie is de goedkoopste manier van cremeren. Het geeft het crematorium de kans zelf te bepalen wanneer de overledene gecremeerd wordt, meestal op een voor hen rustig moment. Wil je er wel bij zijn, al is het maar om de overledene vanaf de toegangspoort naar de oven te begeleiden, dan heeft dat direct financiële gevolgen en betaal je meer.
Andere opties
Behalve begraven en cremeren is er op dit moment in Nederland één ander optie: het lichaam doneren aan de wetenschap.
Er wordt al sinds 2010 gesproken over resomeren (ook wel watercrematie genoemd) als nieuwe vorm van lijkbezorging. Tien jaar later, in november 2020, maakte minister van Binnenlandse Zaken Ollongren bekend dat resomeren in de nieuwe uitvaart wet zal worden opgenomen. Nu is het wachten op de Tweede Kamer die de nieuwe wet moet aannemen. In afwachting van het aannemen van de nieuwe uitvaart wet, is er al op enkele plekken een resomator te vinden in Nederland, startklaar om te beginnen met resomeren.
Dag, tijd en locatie van de uitvaart bepalen
Als je veel mensen wilt uitnodigen, bepaal dan zo snel mogelijk de dag en de locatie. Als je al een locatie hebt uitgekozen anders dan de aula van een crematorium of begraafplaats, laat dit ons zo snel mogelijk weten, zodat wij dit kunnen vastleggen.
Je kunt alles op één plek laten gebeuren: de afscheidsbijeenkomst vooraf, de begrafenis of crematie en de bijeenkomst achteraf. Je kunt de diverse zaken ook loskoppelen. En het samenzijn achteraf op een andere locatie laten plaatsvinden. Of de afscheidsbijeenkomst op de ene dag houden en het begraven of cremeren op een andere dag.
Volgens de wet mag de uitvaart niet later dan na zes werkdagen na de dag van overlijden plaatsvinden. Daar kan eventueel van worden afgeweken, bijvoorbeeld omdat familie van ver moet komen. Dan is er toestemming nodig van de officier van justitie en/of de burgemeester, dit kunnen wij voor je regelen. Maar wij kunnen er ook voor zorgen dat de uitvaart wordt gestreamd. Jij bepaalt dan wie er mag meekijken.
Rouwdrukwerk
Het rouwdrukwerk kun je zo persoonlijk maken als jij wilt, in de tekst en door eigen foto's en tekeningen te gebruiken. In de vormgeving van de rouwkaart kun je iets weergeven van het karakter van de overledene en de sfeer van de uitvaart.
Niet iedereen is even handig met tekst en vormgeving, ook daar kan onze uitvaartverzorger bij helpen. Bij het uitzoeken van een mooi gedicht bijvoorbeeld.
PostNL heeft voor het versturen van rouwkaarten een speciale rouwverzendset. Met rouwpostzegels en twee grote verzamelenveloppen waarin 40 rouwkaarten passen. Je kunt een rouwverzendset zelf ophalen bij een postkantoor of dit door ons laten doen. De verzendset kan worden afgegeven bij een postkantoor of in de brievenbus worden gedaan, gebruik dan de opening ‘overige postcodes’.
De kist of lijkwade kiezen
Er is een enorme variëteit aan uitvaartkisten, in vorm, uitvoering en prijs. Genoeg mogelijkheden om een kist te kiezen die past bij de overledene. Onze uitvaartverzorger is op de hoogte van alle mogelijkheden en kan je voorbeelden tonen.
Overigens is een kist niet verplicht, een lijkwade mag ook, maar dan zul je een opbaarplank nodig hebben. De opbaarplank is nodig om de overledene goed te kunnen verplaatsen en in het graf te laten zakken of de oven in te voeren. Dit is overigens niet per se een goedkopere optie dan een uitvaartkist. De combinatie van een lijkwade en lijkbaar kan al snel duurder uitvallen dan veel (goedkopere) uitvaartkisten.
Bloemen of giften
Bloemen kunnen veel zeggen over de overledene. Door de keuze van de soort, de kleur(en), de hoeveelheid of de groene teelt ervan. Bloemen kunnen troost bieden en bloemen kunnen een uitvaartlocatie 'opfleuren'.
Je kunt op de rouwkaart aangeven van welke bloemen de overledene hield. Je kunt ook vragen of iedereen één bloem meeneemt. Die kunnen op en rond de kist worden gelegd. Steeds populairder wordt de bloemenband. Dat is een band van textiel die om een (open of gesloten) kist of mand wordt gestrikt bij een uitvaart. In de band zitten lusjes waarin losse bloemen passen die iedereen er zelf in kan steken.
Steeds vaker laten mensen weten het fijner te vinden als de uitvaart gasten in plaats van bloemen te kopen een gift doen aan een goed doel dat de overledene een warm hart toedroeg.
Rouwvervoer
Er zijn diverse momenten waarop de overledene wordt overgebracht van de ene locatie naar de andere. Van de plaats van het overlijden naar een uitvaartcentrum. Van het uitvaartcentrum naar de locatie van de uitvaartdienst. Vervoer dat uiteraard op respectvolle wijze plaatsvindt. Maar mogelijk wil je tevens dat het vervoermiddel past bij de overledene. Dit hoeft namelijk geen rouwauto te zijn, maar kan ook een koets, bakfiets, motor met zijspan, boot, tuktuk of eigen voertuig zijn. Maar ook rouwauto’s heb je in alle kleuren (zwart, zilvergrijs, blauw, rood, paars, wit), modellen (Cadillac, Chevrolet, Mercedes, Volvo, Tesla etc).
Volgwagens worden steeds minder gebruikt. Vooral omdat het in het drukke verkeer steeds moeilijker is de weg naar de uitvaartlocatie in één colonne af te leggen. Een mooi alternatief is de uitvaartbus met plaats voor de overledene en circa vijftien uitvaart gasten. Je begeleidt de overledene vanuit huis of het uitvaartcentrum naar de plaats waar de afscheidsbijeenkomst plaatsvindt. Het is een persoonlijke en intieme wijze van vervoer. En minder milieubelastend dan wanneer iedereen met de eigen auto zou komen.
Catering
Wil je na afloop van de uitvaart bijeenkomen met de uitvaart gasten en consumpties aanbieden? Als dit samenzijn plaatsvindt in de koffiekamer van het crematorium of de begraafplaats, dan zul je meestal verplicht gebruik moeten maken van hun eigen catering.
De keuze is tegenwoordig groot, maar ook de traditionele koffie en cake is uiteraard nog steeds mogelijk. Als je na de uitvaart op een andere locatie een bijeenkomst houdt, dan kunt je vaak zelf beslissen wat er op het menu staat, zoals – bijvoorbeeld – de favoriete hapjes en drankjes van de overledene. Van een kop snert tot kaviaar, alles kan, als het maar past bij de overledene.
Invulling afscheidsbijeenkomst
Bij het organiseren van de afscheidsbijeenkomst komt veel kijken: het uitkiezen van muziek (wil je ook live muziek?); de sprekers bepalen: wie mag en wil spreken?; foto's en/of video's uitzoeken; wie worden de kistdragers et cetera. Hier een lijstje waar je aan moet denken:
Ceremoniemeester
De uitvaartverzorger is de coördinator en zorgt ervoor dat er niets wordt vergeten. Onze uitvaartverzorger zal een draaiboek maken, heeft daar ervaring in en kan goed inschatten hoe lang de diverse onderdelen duren. Onze uitvaartverzorger kan tijdens de uitvaart fungeren als ceremoniemeester, die de gasten vertelt wat er gaat gebeuren, wie de sprekers zijn et cetera. Maar uiteraard kan dat ook iemand anders zijn, een familielid of een vriend(in).
Dragers
Wil je professionele dragers of wil je dat familie en vrienden de baar dragen of rijden? Het is vaak ook mogelijk om de overledene zelf in het graf te laten zakken of aanwezig te zijn bij de invoer van de kist in de oven. Laat van tevoren aan ons weten als je dit wilt, zodat wij dit kunnen afspreken met de begraafplaats of het crematorium en zijn ze ter plekke voorbereid.
Muziek
Niets is zo troostend als muziek. En niets is zo persoonlijk als een muzieksmaak. De muziekkeuze zegt iets over de overledene.
De meeste crematoria maken gebruik van het 'Online Ceremonie' systeem waarmee je muziek, foto's en video's digitaal kunt aanleveren. Kom je er niet uit, wij helpen je daarbij.
Foto's en video's
Tegenwoordig kan iedereen die een smartphone heeft goede filmpjes en foto's maken. Het maakt de uitvaart persoonlijker en levendiger. Het geeft ook even lucht om te kunnen lachen om grappige foto's. Mocht een locatie geen projectiemogelijkheden hebben, dan kunnen wij daarvoor zorgen.
Sprekers
Wil je zelf spreken, maar twijfel je of je dat (aan)kunt, overleg met onze uitvaartverzorger. En spreek af dat hij of zij, of iemand anders, het van je overneemt als het niet meer gaat.
Gemiddeld zijn er drie tot vier sprekers op een uitvaart. De uitvaartverzorger overlegt met elke spreker hoelang de toespraak zal duren.
Een gedicht laten voorlezen door een (klein)kind kan een mooi moment zijn.
Condoleance
Het samenzijn na de uitvaart biedt steun en troost. Je wordt omringd door familie en vrienden, er worden herinneringen opgehaald aan de overledene, er wordt samen gelachen, samen gehuild.
De nazit is meestal ook het moment om te condoleren. Dat gebeurt tegenwoordig steeds vaker op ongedwongen wijze. Niet meer met alle nabestaanden op een rij en alle uitvaart gasten die er één voor één langs lopen en een korte condoleance uitspreken. Tegenwoordig gaat het vaker zo: mensen verspreiden zich door de ruimte, de nabestaanden lopen zelf op hun gasten af, of omgekeerd. Je kunt de uitvaartverzorger aan de gasten laten vertellen wat de bedoeling is.
Na de uitvaart
Verliesverwerking heeft tijd nodig. In diezelfde tijd zul je echter ook diverse financiële, juridische en administratieve zaken moeten afwerken. Ook daar kan de uitvaartverzorger je bij helpen.
Na de begrafenis: wil je een grafmonument? Gekocht of zelfgemaakt? Of geen grafmonument, want het is niet verplicht. Je kunt van de plek ook een graftuintje maken.
Na de crematie: wat wil je dat er met de as gebeurt? Er zijn veel mogelijkheden: De as verstrooien op een verstrooiveld of op een plek die voor de overledene of voor jou dierbaar is. De as verstrooien over zee. De as in een
Bel 088 - 848 82 27
Wij zijn 24/7 bereikbaar Print deze pagina