Begrafenis regelen
Bij het regelen van een begrafenis komt veel kijken. Er zullen veel zakelijke en emotionele beslissingen genomen moeten worden. Wij kunnen je helpen bij elke stap, om er een begrafenis van te maken die recht doet aan de overledene én aan de nabestaanden. Een goede begrafenis helpt bij het rouwproces.
Begrafenis regelen bij leven
Je kunt zelf bij leven al veel vastleggen over je eigen uitvaart en zeker als je kiest voor een begrafenis. Je kunt aangeven op welke begraafplaats je begraven wilt worden en of je een particulier of een algemeen graf wilt. Op de meest begraafplaatsen kun je een graf bij leven reserveren. Je kunt daar zelf al geld voor opzij leggen. Op onze site kun je een wensenformulier invullen. Kiest je voor een particulier of een natuurgraf? Dan is het verstandig vooraf een kijkje te nemen op de begraafplaats en een mooie plek uit te zoeken. Per slot van rekening is het uitkiezen van een graf meer dan alleen een financiële beslissing. Het is de plek waar je lichaam voor vele jaren zal liggen en waar je nabestaanden je graf zullen bezoeken. De locatie van het graf is daarom een zeer persoonlijke keuze. Uiteraard kunnen we je hierbij helpen. Je kunt ons ook bellen voor een vrijblijvend voorgesprek, tel. 088 848 82 27.
Begrafenis regelen checklist
Er komt veel kijken bij het regelen van een uitvaart, of het nu een crematie of een begrafenis is. Op deze checklist zie je precies welke stappen er allemaal komen kijken bij het regelen van een uitvaart. Maar wat moet er specifiek geregeld worden bij een begrafenis? Welke begraafplaats kies je? Wat voor graf wil je? Al die stappen die specifiek horen bij het regelen van een begrafenis vind je op de checklist Begrafenis regelen
Een goedkope begrafenis regelen
Begraven hoeft niet duur te zijn. Het is zeker mogelijk om een goedkope begrafenis te regelen, zonder concessies te doen aan een waardig afscheid. Door te kiezen voor een algemeen graf in plaats van een particulier graf, blijven de kosten relatief laag, vergelijkbaar met die van een crematie. De grafsteen is vaak een grote kostenpost, maar goedkopere alternatieven zoals houten kruisen of eenvoudige stenen zijn beschikbaar. Daarnaast kan je besparen door bepaalde diensten zelf te verzorgen, zoals de rouwkaart, bloemen of vervoer. Een budgetbegrafenis kan, mits goed geregeld, nog steeds een respectvolle en liefdevolle uitvaart zijn. Wij bieden door heel Nederland betaalbare opties, met aandacht voor elk detail. Bel ons gerust voor meer informatie: 088 - 848 82 27. We helpen je graag verder.
Zelf een begrafenis regelen
Je hoeft niet ons of een andere uitvaartverzorger in de arm te nemen om een begrafenis te regelen. Je kunt dit ook zelf doen. Maar onderschat dit niet. Er komt veel bij kijken, zoals kennis van begraafplaatsen en graven en wat er wettelijk mag en moet. Alle contacten en afspraken - met de begraafplaats, het rouwvervoer, eventuele dragers, leveranciers van de kist en dergelijke - moet je dan zelf doen. Wij verzorgen begrafenissen door heel Nederland en kennen de meeste begraafplaatsen en kunnen je dus goed adviseren. Bel 088 848 8227 voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.
Begrafenis regelen zonder verzekering
Een uitvaartverzekering is niet verplicht. Er zijn andere manieren waarop je ervoor kunt zorgen dat er geld is voor je begrafenis. Als je als nabestaande een uitvaart moet regelen voor iemand anders en de overledene had geen uitvaartverzekering, dan ben je als nabestaande verplicht de uitvaart te bekostigen. Wellicht heeft de overledene zelf geld opzij gelegd voor de financiering van zijn/haar uitvaart of komt er genoeg geld vrij uit de nalatenschap om de uitvaart te bekostigen. Wanneer er geen nabestaanden zijn of wanneer de nabestaanden de kosten niet kunnen dragen, neemt de gemeente de kosten van de begrafenis op zich.
Begrafenis regelen hoeveel dagen
De wet zegt dat je een overledene niet eerder dan 36 uur na overlijden mag begraven. En niet later dan 6 werkdagen na overlijden. Weekenden en feestdagen zijn geen werkdagen en tellen dus niet mee. Daar kan eventueel van worden afgeweken, bijvoorbeeld omdat familie van ver moet komen. Dan is er toestemming nodig van de officier van justitie en/of de burgemeester, dit kunnen wij voor je regelen. Hier kun je precies zien op welke dag de begrafenis uiterlijk moet plaatsvinden.
Veelgestelde vragen
Mag je op je eigen grond begraven worden?
In de wet staat dat begraven dient te gebeuren op een begraafplaats. Gemeenten bepalen wat een begraafplaats is en of en waar iemand een begraafplaats kan beginnen. Het staat je vrij om een verzoek aan de gemeenteraad te richten om een bepaald deel van je eigen grond (terrein/tuin) te bestemmen als begraafplaats. Er zijn – ook recente – voorbeelden in Nederland waar de gemeenteraad toestemming heeft gegeven voor een particuliere begraafplaats. Voor de wet is dat een bijzondere begraafplaats. Zoek je hulp bij het vestigen van een begraafplaats op eigen grond, dan kun je mr W.G.H.M. van der Putten inschakelen. Hij is dé autoriteit op het gebied van recht en regels rondom begraven en cremeren. Zie ook zijn adviesrubriek.
Mag je zonder kist begraven worden?
Volgens de wet mag je zonder kist begraven worden, maar het dode lichaam moet wel bedekt zijn. Daarvoor wordt dan een lijkwade gebruikt en een opbaarplank, zodat de overledene naar het graf gedragen kan worden.
Hoe lang duurt het voor een lichaam vergaan is onder de grond?
Dat hangt van de grondsoort af. Op de meeste begraafplaatsen worden overledenen in zandgrond begraven. Zand laat goed zuurstof door, wat gunstig is voor de ontbinding. In zandgrond zal een lichaam na 10 à 15 jaar geheel ontbonden zijn. In klei- of veengrond zal dat veel langer duren.
Bel 088 - 848 82 27
Wij zijn 24/7 bereikbaar Print deze pagina