Wie mag een uitvaart regelen?
Iedereen mag een uitvaart regelen. In de praktijk is dat meestal de partner of de kinderen van de overledene en bij het overlijden van een kind de ouders. Maar dat is niet verplicht. Ook een vriend(in), kennis, buur, collega, werkgever mag de uitvaart regelen. En als er niemand is die de uitvaart kan of wil regelen, dan is de gemeente wettelijk verplicht dit op zich te nemen.
Wie moet de uitvaart regelen?
Niemand is verplicht een uitvaart te regelen, de wet zegt daar niets over. Wel kan je (achteraf) als nabestaande verplicht worden gesteld de uitvaart te betalen.
Is er niemand die de uitvaart wil of kan regelen, dan zegt de wet dat de burgemeester de uitvaart moet regelen. Officieel heet dat een uitvaart van gemeentewege. Dat is een sobere uitvaart, zonder inbreng van derden. De gemeente kan achteraf de kosten van de uitvaart op de directe nabestaanden verhalen. En dan maakt het niet uit of die nabestaanden de erfenis hebben aanvaard of niet. Het speelt ook geen rol of er nog contact was met de overledene.
Mag je iemand aanwijzen om je uitvaart te regelen?
Je kunt in een wilsbeschikking of een testament vastleggen wie je uitvaart mag regelen. Als je een testament hebt, kun je een executeur benoemen. De executeur is onder andere verantwoordelijk voor het regelen van jouw begrafenis of crematie. Je kunt ook meerdere executeurs aanwijzen, waaronder een begrafenis- of uitvaart executeur. De uitvaart executeur is uitsluitend verantwoordelijk voor het regelen van je uitvaart.
Wat als er geen testament of wilsbeschikking is?
Is er geen testament of wilsbeschikking dan is het in de praktijk meestal zo dat je naasten je uitvaart zullen regelen. Ze zijn dit echter niet verplicht. Is er niemand die de uitvaart wil of kan regelen, dan krijgt de overledene een uitvaart die wordt geregeld en betaald door de gemeente. Dat is een sobere uitvaart, zonder inbreng van derden. De gemeente kan achteraf de kosten van de uitvaart op de directe nabestaanden verhalen.
Wie moet de uitvaart betalen?
De uitvaart wordt voldaan uit de nalatenschap van de overledene en/of de uitvaartverzekering. Als er onvoldoende geld is, dan zal de rest door de nabestaanden moeten worden betaald. Als de nabestaanden het geld niet hebben, dan zal de gemeente de uitvaart regelen en betalen. Je hebt als nabestaanden dan geen zeggenschap over de vorm van de uitvaart. Bovendien kan de gemeente de kosten van de uitvaart verhalen op de directe nabestaanden.
Wat is de rol van de opdrachtgever van de uitvaart?
In de praktijk zal een uitvaart door meerdere personen (familieleden) worden besproken en georganiseerd, Uitvaart.nl sluit echter met één persoon een overeenkomst af. Degene die zijn/haar handtekening onder het opdrachtformulier zet, is de opdrachtgever van de uitvaart en is er verantwoordelijk voor dat de factuur voor het regelen van de uitvaart wordt betaald.
De opdrachtgever is daarom ook degene die ervoor zorgt dat eventuele wensen van de overledene worden uitgevoerd en ons laat weten hoe de uitvaart eruit moet zien. Mochten wij van andere familieleden bepaalde wensen of opdrachten ontvangen, dan zullen wij altijd bij de opdrachtgever navragen of deze mogen worden uitgevoerd.
Een uitvaart regelen - wat houdt dit in?
Een uitvaart regelen begint bij het waarschuwen van de arts en eindigt bij de aanschaf van een grafsteen of een urn, met vele stappen daartussen, die zakelijke en emotionele beslissingen met zich meebrengen. Wij kunnen je helpen bij elke stap, om er een uitvaart van te maken die recht doet aan de overledene. Een goede uitvaart helpt bij het rouwproces.
Wettelijke bepalingen rondom het regelen van een uitvaart
Sommige zaken zijn wettelijk verplicht na een overlijden. Namelijk:
- Een arts moet officieel het overlijden vaststellen. De arts geeft twee formulieren. Een A-verklaring (doodverklaring) en een B-verklaring (de doodsoorzaak).
- Het overlijden moet worden aangegeven bij de gemeente. Dat kun je zelf doen of ons laten doen. Daarvoor moet je het A- en B-formulier meenemen. Je ontvangt van de gemeente het verlof tot begraven of cremeren en de akte van overlijden.
- De overledene moet worden begraven op een begraafplaats of gecremeerd in een crematorium. De begraafplaats of het crematorium stuurt een opdrachtformulier en een registratieformulier. Beide moeten worden ingevuld. Normaal is dit iets wat wij regelen.
- De wet schrijft voor dat een overledene niet eerder dan 36 uur na overlijden mag worden begraven of gecremeerd. En niet later dan zes werkdagen na overlijden. Weekenden en feestdagen tellen niet mee.
- Na een crematie is er een wettelijke wachttijd van één maand voordat de as mag worden vrijgegeven om naar een definitieve bestemming te gaan.
Financiële aspecten van het regelen van een uitvaart
Een gemiddelde uitvaart kost tussen de 5.000 en 10.000 euro. Wij geven vooraf een offerte waarin precies staat wat elk onderdeel van de uitvaart kost. Je kunt aangeven wat je budget ongeveer is en dan kunnen wij daar rekening mee houden.
Op onze website kun je uitrekenen wat de kosten voor een begrafenis of een crematie ongeveer zullen zijn.
Culturele en religieuze overwegingen bij het regelen van een uitvaart
Iedere cultuur en religie heeft zijn eigen tradities en gebruiken rondom dood, afscheid en rouw. Respecteer deze gebruiken en houd er rekening mee bij het plannen van de uitvaart. Ook al speelt (de betreffende) religie geen rol in jouw leven. Het kan zijn dat je daardoor ook niet bekend bent met de juiste rituelen en gebruiken. Roep dan eventueel de hulp in van een religieus of cultureel leider die kan helpen om ervoor te zorgen dat de uitvaart in overeenstemming is met de tradities en gebruiken van de overledene. Dit zorgt voor een respectvolle en gepaste afscheidsceremonie.
Checklist: Stappenplan voor het regelen van een uitvaart
Als iemand is overleden, komt er veel op je af en moet er veel geregeld worden. Bekijk onze uitvaart checklist waarin punt voor punt alle stappen doorlopen worden die komen kijken bij het regelen van de uitvaart.
Veelgestelde vragen
Wat is het verschil tussen een wilsbeschikking en een testament?
Een wilsbeschikking (ook wel codicil of wilsverklaring) is een document dat je zelf, zonder hulp van een notaris, kunt en mag opstellen en waarin je wensen kunt aangeven over je laatste levensfase. Het document wordt rechtsgeldig door een naam, handtekening, datum en plaats. In een wilsbeschikking kun je medische zaken vastleggen, maar ook hoe je wilt dat je uitvaart er uitziet. Wie je uitvaart mag regelen, of je begraven of gecremeerd wilt worden, welke liedjes er op je uitvaart moeten worden gespeeld, wie worden er uitgenodigd, wil je een gedenkplek en hoe ziet die eruit?
Je kunt niet alles in een wilsverklaring opnemen. Voor het nalaten van bezittingen en eigendommen van veel waarde is een testament verplicht.
Kun je een benoeming tot executeur weigeren?
Dat kan, op elk moment. Ook wanneer je destijds tegen de overledene hebt gezegd dat je het executeurschap aanvaardt. Op het moment van overlijden kunnen je omstandigheden gewijzigd zijn waardoor je het niet kan of niet meer wilt. Vaak staat er in het testament benoemd wat er moet gebeuren als de executeur zich terugtrekt. Soms is er een tweede 'reserve executeur' in het testament aangewezen. Of er is bepaald dat de kantonrechter wordt gevraagd een vervangende executeur aan te wijzen. Als in het testament niet is vastgelegd dat de kantonrechter op verzoek een executeur kan aanwijzen, dan zijn de erfgenamen samen bevoegd én verplicht om de nalatenschap af te wikkelen.
Zijn uitvaartkosten financieel aftrekbaar?
Uitvaartkosten mogen niet worden afgetrokken in de aangifte inkomstenbelasting. Sommige uitvaartkosten zijn wel aftrekbaar voor de erfbelasting. De belastingdienst noemt deze kosten aftrekbaar: kleding voor en verzorging van de overledene, rouwadvertenties, bloemen, condoleanceregister en (verzendkosten voor) rouwkaarten en bedankkaarten, urn of kist, graf of andere rustplaats, grafsteen en plaatsen grafsteen, koffietafel, huur van de aula, herdenkingsdienst of kerkdienst (huur en kosten sprekers).
Dekt een uitvaartverzekering (een deel van) de kosten? Dan moeten de uitvaartkosten verminderd worden met het bedrag dat de verzekeringsmaatschappij heeft uitgekeerd. Betaalt de verzekeringsmaatschappij meer dan de daadwerkelijke kosten voor de begrafenis of crematie? Dan moet je dat extra bedrag opgeven in jouw aangifte erfbelasting.
Overlijden melden?
Bel 088 - 848 82 27
Wij zijn 24/7 bereikbaar Print deze pagina