Een kist kiezen
Standaard, bijzondere en zelfgemaakte kisten
Belangrijk om te weten
Een kist is niet verplicht
U mag ook zelf een kist maken
Op het gebied van uitvaartkisten is veel mogelijk. Kiest u voor een kist van gefineerd spaanplaat of wilt u een massief houten kist? En in welke prijsklasse? Moet er een kijkglas in? Houten of metalen handvatten? Hoe wilt u de bekleding hebben? Kortom, mogelijkheden te over en dan zijn dat nog alleen maar de standaard modellen.
Bijzondere modellen
Er zijn ook bijzondere soorten kisten op markt, bijvoorbeeld een kist gemaakt van wilgentenen. Bijzonder milieuvriendelijk, want er hoeft geen boom voor worden omgehakt. Ook bestaan er korfkisten die gevlochten zijn van pitriet en voorzien van een houten binnenkist.
Voor christenen is er de Ichthus kist, voor boekenliefhebbers de boekenkist en voor voetballiefhebbers de kist met het embleem van de club. Er bestaan veel artistieke mogelijkheden: een van binnen of van buiten beschilderde kist, een bijzondere vormgeving. Diverse kunstenaars houden zich er mee bezig.
Er zijn ook bedrijven die speciale kistkleden maken. Dit zijn kleden waarop persoonlijke teksten, tekeningen of foto’s worden geprint. De kleden kunnen gedurende de dagen tot de uitvaart op de kist liggen. Na de uitvaart kunnen de nabestaanden de kleden als herinnering thuis bewaren.
Zelf een kist timmeren
Zelf een kist in elkaar timmeren is eenvoudig. Gebruikelijke afmetingen zijn 180 tot 200 cm lang en 50 tot 55 cm breed. De begraafplaats of het crematorium hebben vaak richtlijnen hoe groot de kist maximaal mag zijn.
Er zijn enkele wettelijke bepalingen waar u zich aan moet houden. De wet zegt dat de kist niet gemaakt mag zijn van kunststoffen of metalen. Een uitzondering wordt gemaakt voor de kleine delen zoals handvatten, schroeven en ornamenten, omdat deze bij crematie makkelijk van de kist verwijderd kunnen worden en bij begraven de ontbinding van het lijk niet in de weg staan. Een crematiekist moet uiteraard uit brandbaar materiaal bestaan. In het hoofdstuk ‘zelf een kist maken’ kunt u precies zien hoe u dat moet doen en wat u daarvoor nodig heeft.
Grafgift
U kunt ook iets meegeven in de kist: een boek, tekening, knuffelbeer of een symbolisch voorwerp. Als het om een begrafenis gaat, moet u erop letten dat er geen dingen worden mee begraven die de grond kunnen vervuilen. Dus mobieltjes, iPads en dergelijke zijn niet toegestaan. Een brief mag wel en ook een foto, maar dan zonder het glas en het kunststof lijstje.
Kist niet verplicht
U bent niet verplicht een kist te gebruiken, al wordt er bij crematie wel de voorkeur aan gegeven. Sommige crematoria accepteren geen overledenen zonder kist. Informeer vooraf bij het gewenste crematorium wat mogelijk is.
Als er geen kist wordt gebruikt, kan bij de begrafenis of crematie gebruik worden gemaakt van een ander omhulsel, zoals doeken of een lijkwade. Om de overledene te vervoeren kan dan gebruik worden gemaakt van een lijkbaar of opbaarplank. Het staat de nabestaanden vrij om zelf een opbaarplank van bijvoorbeeld wilgentakken te maken. Ook lijkwades en baren zijn er in alle mogelijke verschijningsvormen.