Ziekenhuis Willemstad laat patiënten zelf ledematen opruimen
maandag 29 november 2010
Patiënten bij wie in het Sint Elisabeth Hospital (Sehos) in Willemstad (Curaçao) ledematen worden geamputeerd moeten zelf zorgen dat deze worden opgeruimd, dat meldt Radio Nederland Wereldomroep(RNW). Het ziekenhuis en verzekeraars dekken de hoge kosten van het begraven en cremeren niet meer.
Tot september van dit jaar zorgde het ziekenhuis voor het opruimen, maar door financiële problemen moet er worden bezuinigd. De totale kosten voor het opruimen van ledematen bedraagt volgens RNW zon 10.000 gulden per jaar.
Twee jaar geleden werd het mortuarium van het ziekenhuis gesloten. Sindsdien zijn de diensten overgenomen door uitvaartondernemingen. Tot september liet het ziekenhuis de geamputeerde ledematen begraven of cremeren. Dat hield in dat elk geamputeerd deel individueel per patiënt werd opgeruimd. Maar na twee jaar komt het ziekenhuis tot de conclusie dat de kosten hiervan te hoog zijn.
Zorgverzekeringen dekken de kosten niet omdat zij verzekeren voor ziektekosten en geen uitvaartverzekeraar zijn. Het begraven van een geamputeerd ledemaat is net zo duur als een normale begrafenis (700 gulden), als er wordt gekozen voor een officiële crematie kunnen de kosten oplopen tot 2000 gulden.
Er wordt overigens nog wel gekeken naar andere manieren om het ziekenhuisafval goedkoper op te ruimen. Andere ziekenhuizen maken gebruik van de diensten van een afvalverwerkingsbedrijf op Curaçao. Het Sehos doet dit volgens het artikel op RNW niet omdat de afvalverwerker gebruik zou maken van een verbrandingsoven die niet goed functioneert waardoor er resten botten overblijven. Om patiënten toch hulp te kunnen bieden wordt het besluit om niet met de afvalverwerker samen te werken mogelijk heroverwogen. Daarnaast wordt er met het crematorium en begrafenisondernemers gesproken om te kijken of het mogelijk is om het ziekenhuisafval in grote hoeveelheden tegelijk op te ruimen.