Wat moet je doen om begraven te mogen worden in eigen tuin
donderdag 24 oktober 2019
Deze week publiceerde het NRC een artikel over een echtpaar uit Venlo dat op hun eigen landgoed begraven wil worden. Het echtpaar wil er zo zeker van zijn dat hun erfgenamen de grond in de toekomst niet verkopen als bouwgrond. Maar de gemeente Venlo wil er niet aan meewerken. EenVandaag besloot naar aanleiding van de discussie in Venlo om Frenk Windels op te zoeken. Windels kwam drie jaar geleden volop in het nieuws toen hij zijn vrouw zonder toestemming had begraven in hun tuin.
Windels verloor zijn vrouw plotseling, hij wist dat zijn vrouw begraven wilde worden in de eigen tuin. Maar tijd om het hele vergunningstraject te doorlopen was er niet. Toen hij zijn vrouw zonder toestemming had begraven wilde de gemeente Brunssum dat zijn vrouw weer opgegraven zou worden. Maar dat gebeurde niet omdat het recht op grafrust tien jaar is en in die tijd mocht de gemeente het graf niet aanraken, legt Windels uit bij EenVandaag. Na drie maanden discussie in de raad kreeg Windels uiteindelijk toch een vergunning. Nu is 21 m2 van zijn tuin officieel een begraafplaats waar hij de beheerder van is. Windels zal er in de toekomst zelf ook worden begraven want er is een vergunning afgegeven voor twee personen.
Tips voor graf in eigen grond
Windels geeft in het interview met EenVandaag tips over wat je kan doen om een graf in eigen grond rond te krijgen. Zeker in gemeenten waar nog geen beleid is zijn aanvragers volgens hem zeer kansrijk.
Op de website van EenVandaag kan je een radio-interview beluisteren met Frenk Windels.