Waardevolle Huizumer graftrommels gerestaureerd
vrijdag 6 juli 2018
De graftrommel is een bijna vergeten onderdeel van het funeraire erfgoed. De graftrommels verschenen hier als extra herinnering aan de overledenen op de graven, zo ongeveer aan het einde van de 19e eeuw tot globaal de Tweede Wereldoorlog. Hierna verdween het gebruik.
De drie Huizumer graftrommels zijn bewaard gebleven, doordat ze jaren lang zijn opgeslagen in het geruïneerde baarhuisje uit 1875. Tijdens het restaureren van het baarhuisje in 2014 kwamen deze drie graftrommels onder veel oude rommel te voorschijn. Hierdoor zijn ze redelijk droog gebleven en niet verroest of vergaan, al zagen ze er zonder glas niet meer zo fraai uit.
Voor de Plaatselijke Commissie van de Dorpskerk Huizum vormde dit alle reden om ze te laten restaureren, zodat ze weer voor jaren bewaard blijven. Ze passen uitermate goed in het verhaal over het funeraire erfgoed dat te bezichtigen is in het -in het baarhuisje gevestigde- minimuseum voor grafcultuur dat zich bevindt op het Huizumer kerkhof met grafkist, baar, doodshemden e.d.
Een graftrommel heeft meestal een ronde- of ovale vorm en wordt aan de voorzijde afgesloten door glas. Meestal zijn de trommels gemaakt van zink of blik en werden ze vervaardigd door een blik- en/of koperslager of de plaatselijke smid. In de trommels is in de meeste gevallen een krans of tak van beschilderde zinken bladeren en bloemen van steengoed geplaatst.
Vaak is over de krans een wens aangebracht m.b.v. aluminium letters vastgezet op een band. Zoals bijvoorbeeld hier met de tekst:
- “Rust zacht lieve zuster” en
- “Rust zacht leave zus – Sjoukje – Anna – Tina – Tjerk – Hessel”
Mocht iemand een gezin herkennen, bestaande uit zeven kinderen, waarvan naast het jong overleden zusje er nog drie zusters waren met de namen Sjoukje, Anna en Tina en nog twee broers, die Tjerk en Hessel heetten? Dan houden we ons voor suggesties zeer aanbevolen. In 2014 waren er in Nederland naar schatting nog zo’n 1000 trommels over. In Friesland maakte de Huizumer drieling de 300 vol.
De drie graftrommels zijn gerestaureerd in het restauratieatelier/museum voor graftrommels in Veenhuizen, door de in 2015 opgerichte Stichting tot behoud van de Drentse Graftrommels. Dit atelier/museum is elke donderdag van 10.00 tot 17.00 uur geopend in de periode van 1 april t/m 31 oktober en daarnaast op afspraak. De gemeente Leeuwarden heeft ook oog voor dit funeraire erfgoed en heeft de restauratie voor 50% gesubsidieerd uit het Zadelfonds.
Rest nog te vermelden dat de graftrommels tijdens Tsjerkepaad tot en met 28 juli in de Dorpskerk Huizum zijn te bezichtigen. Daarna worden ze vanwege de Slauerhoff-expositie die op 4 augustus begint verplaatst naar het tijdens Tsjerkepaad toegankelijke baarhuisje dat ook wel wordt omschreven als ‘een van de verborgen schatten van de stad Leeuwarden’.
Informatie: Cultureel Podium Dorpskerk Huizum
p/a Meindert Tangerman, tel. 058-288074
Kijk voor uitgebreide informatie over het thema uitvaart in leeuwarden op www.uitvaart-leeuwarden.nl.
Print deze pagina