Van’t Hek gaat Leidschendam stalken na ambtelijk geneuzel over monument
maandag 22 september 2014
Vorige week kwam de Oosterbegraafplaats aan de Rodelaan in Voorburg volop in het nieuws. Een man stapte naar de rechter om de gemeente zover te krijgen dat een grafsteen die 6,5 cm te groot zou zijn toch geplaatst mocht worden op het graf van zijn vader. Van’t Hek heeft in zijn column in het NRC geen goed woord over voor de ambtenaren die het zo ver lieten komen dat de man zijn gelijk moest halen bij de rechter.
De gemeente heeft een beleid dat een monument op een urnengraf maximaal 40 bij 40 centimeter moet zijn. De grafstenen moeten ook nog eens vierkant zijn. De vader van de man die naar de rechter stapte had schilderen als hobby. Daarom lieten zijn nabestaanden een monument ontwerpen in de vorm van een palet. Een jaar geleden kreeg de familie plotseling te horen dat het monument weg moest omdat het monument 6 centimeter te groot zou zijn. Je zou dan denken dat de verantwoordelijk ambtenaar en of bestuurder de regels toepast in de geest van de bestemming. Maar in Leidschendam-Voorburg is 40 centimeter, 40 centimeter en daar kan niet van worden afgeweken.
Youp van’t Hek veegt de vloer aan met de gemeente. In zijn column zegt hij dat Voorburg een ambtenaren dorp is waar bijna iedereen werkt op één van de Haagse ministeries. Die ambtenaren hebben een regelmatig (goed geregeld) leven en als ze doodgaan trekken ze die lijn kennelijk graag door. Dus willen ze rusten op een 'sober grijs poespasloos kerkhof met bij voorkeur zoveel mogelijk ambtenaren bij elkaar'.
Mocht de gemeente besluiten om in hoger beroep te gaan dan mag de burgemeester er op rekenen dat hij volop in de schijnwerpers wordt gezet in de columns van Youp van’t Hek. De cabaretier laat in zijn column weten dat hij de burgemeester wekenlang zal noemen in zijn column. Ook zal hij aanwezig zijn bij het eventuele hoger beroep. Van’t Hek kondigt aan dat hij daar heel hard zal lachen, proesten en gieren. Ook wil Van’t Hek de burgemeester na een eventueel succesvol hoger beroep uitleggen dat zijn leven niet zinloos is geweest omdat de burgemeester er in is geslaagd om de eenheid te bewaren op de begraafplaats.
Lees de column in het NRC.