Successiebelasting samenwonende broers en zussen absurd hoog
vrijdag 1 april 2011
Duizenden samenwonende broers en zussen komen in grote problemen na het overlijden van een broer of zus. Na het overlijden wordt of worden de achterblijver(s) getrakteerd op een superaanslag van de belastingdienst, dat meldt de Telegraaf. Een VVD-Kamerlid maakt zich ernstig zorgen over het feit dat deze mensen ten onrechte veel te veel successiebelasting moeten betalen.
Volgens Kamerlid Neppérus gaat het om een heel kwetsbare groep van vaak oudere samenwonende broers en zussen. Wanneer bijvoorbeeld drie zussen samenwonen in een huis van drie ton en één van hen overlijdt, dan moet over het erfdeel van 100.000 (deel van de overleden zus) ineens tienduizenden euros belasting worden betaald. Veel van deze oudere mensen kunnen dat bedrag niet opbrengen en een lening of hypotheek is voor deze groep meestal ook niet mogelijk. Volgens het Kamerlid gaat het om duizenden mensen die op deze manier in grote problemen komen.
Sinds vorig jaar worden samenwonende zussen of broers door de belastingdienst niet meer gezien als fiscaal partner. Hiermee is hun oorspronkelijke vrijstelling van tonnen verlaagd naar slechts 2000 euro. Over de waarde die overblijft wordt dertig procent belasting geheven. Neppérus wil dat staatssecretaris Weekers (Financiën) actie onderneemt en de bestaande groep samenwonende broers en zussen weer onder de oude partnerregeling laat vallen.