OGS mag geen begraafplaatsje bouwen in Madurodam
donderdag 1 september 2011
De Oorlogsgravenstichting(OGS) mag geen begraafplaatsje aanleggen in miniatuurstad Madurodam, dat meldt het AD. De OGS wilde het begraafplaatje realiseren ter ere van haar 65-jarig bestaan. Maar Madurodam zegt zich te profileren als een miniatuurstadje met een glimlach en daar past de dood niet bij.
Voorzitter Croll van de OGS laat in het AD weten dat de stichting boos is en dat ze het nog niet opgeeft. De OGS onderhoud 50.000 oorlogsgraven van Nederlanders over de hele wereld. Het gaat om mensen die zijn gesneuveld na 9 mei 1940. Het zijn mensen die de strijd voor vrijheid met hun leven hebben betaald.
Vijf jaar gelden deed de OGS ook al een verzoek om een begraafplaatsje te realiseren in Madurodam, maar ook toen wilde de directie van het park er niets van weten. De OGS zegt dat er een heel duidelijke link is tussen de oorlog en Madurodam. Het stadje is genoemd naar George Maduro, een student die in de meidagen van 1940 officier was en tijdens de bezetting actief was als verzetsstrijder. In het laatste jaar van de oorlog overleed hij in concentratiekamp Dachau. Het AD meldt dat Maduro na de oorlog postuum de militaire Willems-Orde ontving. Zijn ouders stelden na de oorlog een startkapitaal beschikbaar voor attractiepark Madurodam. Ze wilde dat het een eerbetoon zou worden aan hun zoon. Het park werd dan ook naar de overleden verzetsstrijder genoemd.
Voorzitter Croll zegt in het artikel in het AD dat een ereveldje, gezien de geschiedenis van het park, een cadeau van klasse en niveau zou zijn. Juist ook omdat Madurodam een afspiegeling van de maatschappij wil zijn. De voorzitter vindt dat de redenering van de directie de diepgang heeft van een punaise. Croll zegt niet uit te zijn op een confrontatie, integendeel: OGS biedt het park volgens hem een kans voor open doel.