Niet verplicht om de uitvaart van je broer of zus te betalen
donderdag 27 april 2023
Een vrouw die in 2021 door de gemeente Opsterland werd gedwongen om de uitvaart van haar vader te betalen kreeg onlangs bezoek van de politie omdat haar aan drugs verslaafde (half)broer in levensgevaar is. Even was de vrouw bang dat ze opnieuw zou moeten opdraaien voor de kosten van de uitvaart van een familielid waarmee ze enkele emotionele binding heeft.
De ouders van de vrouw waren verslaafd aan alcohol en haar vader verliet haar moeder kort naar haar geboorte. Ze heeft haar vader daarna maar één keer gezien toen ze al volwassen was. Het was voor haar dan ook schrikken toen de politie in 2021 op de stoep stond om te vertellen dat haar vader was overleden. Een ambtenaar van de gemeente Opsterland toonde geen enkel menselijk begrip en liet de vrouw ijskoud weten dat ze zou opdraaien voor de kosten van de uitvaart. Wettelijk gezien had de ambtenaar ook gelijk want gemeenten mogen de kosten van een uitvaart verhalen op eerste graad familieleden. Maar de meeste gemeenten zullen in dit soort schrijnende situaties de kosten niet verhalen op het familielid, dat vertelt Rogier de Haan, ombudsman van MAXX aan Maxvandaag.nl.
Broer en zus geen eerste graad
Toen de politie twee jaar na het overlijden van haar vader opnieuw langs kwam schrok de vrouw. Zou ze opnieuw moeten opdraaien voor de kosten van de uitvaart? Dit keer voor de zoon van haar vader die haar halfbroer is. Een broer, zus en dus ook een halfbroer is geen eerste graad familielid. Daarom kan de gemeente de kosten van de toekomstige uitvaart van haar (half)broer niet verhalen op de vrouw.
Alleen eerste graad familieleden kunnen worden gedwongen om de kosten van de uitvaart van een familielid te betalen.
Wie zijn eerste graad familie?
Hieronder de officiële omschrijving van bloedverwantschap van de overheid (bron Rijksoverheid.nl)
Bloedverwanten zijn in de:
Eerste graad
- (adoptie)ouders;
- (adoptie)kinderen.
Tweede graad
- grootouders;
- kleinkinderen;
- broers en zussen.
- overgrootouders;
- achterkleinkinderen;
- neven en nichten (kinderen van broers of zussen);
- ooms en tantes (broers of zussen van de ouders).
- betovergrootouders;
- achterneven en achternichten (kleinkinderen van broers of zussen);
- neven en nichten (kinderen van broers of zussen van de ouders);
- oudooms en oudtantes (ooms en tantes van de ouders).