Nationaal Uitvaartcongres 2007
Hang naar verbondenheid: een nieuwe kijk op rituelen
donderdag 19 juli 2007
Standaard uitvaarten komen steeds minder voor. Een trend die zich in de toekomst sterk zal doorzetten.
Stond in de kerkelijke rituelen vooral de overgang van de overledene naar het hiernamaals centraal, tegenwoordig gaat het steeds meer om de verbondenheid van nabestaanden met de overledene en tussen nabestaanden onderling. Hierdoor worden uitvaarten steeds persoonlijker.
Deze veranderingen staan niet op zichzelf, maar zijn een gevolg van maatschappelijke ontwikkelingen zoals individualisering en ontkerkelijking.
Veranderende rituelen
Dit heeft gevolgen voor de rituelen rondom uitvaarten. Bestaande sets van rituelen krijgen nieuwe betekenissen. Tegelijkertijd wordt aan nieuwe rituelen een traditioneel tintje gegeven. Zo ontstaan unieke uitvaartceremonies.
Rol van uitvaartleider
Confectie wordt maatwerk, waardoor de rol van de uitvaartverzorger verandert. Maar hoe kunnen we ervoor zorgen dat de uitvaart echt op de overledene is afgestemd én dat aanwezigen de zin en betekenis van de gebruikte rituelen begrijpen?
Klanttevredenheid zal steeds minder te maken hebben met het op een standaard manier regelen van een uitvaart, maar meer met de persoonlijke invulling van rituelen.
Dit vereist een andere manier van werken, maar het levert de uitvaartprofessional ook kansen om zich positief te onderscheiden van collegas!
Nationaal Uitvaartcongres 2007
Institute for Business Research organiseert op donderdag 15 november 2007 voor de eerste keer het Nationaal Uitvaartcongres. Deskundigen vertellen over de nieuwe kijk op rituelen, de ontwikkelingen die we op dat gebied kunnen verwachten en hoe we hierop kunnen inspelen.
Dagvoorzitter is Anita Witzier, bekend TV-programmamaker (en dochter van een uitvaartondernemer).
Dit congres wordt mogelijk gemaakt door DELA in het kader van haar 70-jarig bestaan. Daarom zijn we in staat om de deelnamekosten per deelnemer laag te houden (i.e 70,00 per persoon, in plaats van de 350,00 die nodig zou zijn om kostendekkend te werken!)
Voor meer informatie, zie www.i-br.nl