Ministerie: effluent resomatie moet eerst worden gezuiverd
dinsdag 2 januari 2024
Onderzoeksbureau TAUW heeft in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat onderzoek gedaan naar het effluent (vloeistof die overblijft) van resomeren. De conclusie is dat de vloeistof niet zomaar geloosd mag worden op de bodem of in het oppervlaktewater. Dat staat in een Kamerbrief die vandaag is verstuurd naar de Tweede Kamer.
PDF van hele rapport
Lees het hele onderzoek van Tauw. Het is zoals u zult zien een technisch verhaal, maar voor ondernemers die iets willen met resomeren erg relevant.
samenvatting
In een recente studie is geconcludeerd dat het geneutraliseerde effluent, afkomstig van bepaalde industriële processen, aanzienlijke milieuvervuiling veroorzaakt. Om deze reden moet het eerst worden gezuiverd voordat het in het milieu wordt geloosd. Directe lozing op de bodem en in oppervlaktewater zijn geen geschikte opties en zijn uitgesloten van verdere overweging in de Levenscyclusanalyse (LCA). De terugwinning van alkali en/of zuur met bipolaire membranen is ook niet meegenomen vanwege onbekend rendement. Desondanks wordt de Emerging Dynamic Bipolar Membrane (EDBM) -technologie als veelbelovend beschouwd en zou deze in de toekomst niet moeten worden uitgesloten door regelgeving.
Er zijn echter veelbelovende alternatieven geïdentificeerd, zoals zuivering via rioolwaterzuiveringsinstallaties, anaerobe zuivering, (co-)vergisting en gebruik als mest. Elk van deze methoden kan een aanzienlijk deel van de organische vervuiling verwijderen en/of benutten, waarbij bijna elke methode biogas produceert als bijproduct. Het gebruik van ethanol, zoals toegepast in het Aquasolve-proces, verhoogt zelfs de organische vervuiling, waardoor meer biogas kan worden geproduceerd. Deze routes zijn technisch haalbaar, mits voldaan wordt aan milieueisen en meststoffenwetgeving.
Wet air oxidation en carbonisatie zijn andere succesvolle methoden om de vervuiling in het effluent te verminderen, maar de duurzaamheid moet nog worden aangetoond in de LCA. Bovendien moet worden bepaald of recycling van het alkali wenselijk is en of een extra hoogdrukvat nodig is.
Daarnaast zijn er efficiëntere transportmethoden geïdentificeerd, zoals ontwatering via filtratie of het apart afvangen van spoelwater. Dit komt vooral van pas bij het vervoer per vrachtwagen, vooral wanneer anaerobe zuivering of vergisting wordt overwogen. Dit resulteert niet alleen in efficiënter transport, maar ook in een gunstiger product voor vergisting vanwege de hogere concentratie organisch materiaal. Op locaties met meerdere hydrolysatoren kan lokaal zuiveren door de bouw van kleine anaerobe zuiveringsinstallaties zelfs rendabel zijn. De implementatie van deze methoden hangt echter af van het naleven van zorgplichten en de toetsing van de meststoffenwet.