Informatie over de uitvaart van ZKH Prins Claus
donderdag 10 oktober 2002
De uitvaart van Z.K.H. Prins Claus heeft geleid tot een overweldigende mediabelangstelling. Als gevolg hiervan worden steeds meer zaken over de uitvaart bekend. Bijvoorbeeld het feit dat de Haagse uitvaartonderneming Innemee & Zonen met de uitvaart is belast.
Innemee heeft van oudsher een band met het Koninklijk Huis. De overname van Innemee door Monuta heeft daarin geen verandering gebracht. Operationeel verantwoordelijk is Lenno Jol, van uitvaartonderneming t Statenhuys. Enkele jaren terug werd 't Statenhuys overgenomen door de Amerikaanse uitvaartmultinational Service Corporation International (SCI). SCI heeft haar activiteiten moeten consolideren en zich teruggetrokken uit de Nederlandse markt. Vervolgens is t Statenhuys verkocht aan Monuta, het uitvaartbedrijf waartoe ook Innemee behoort.
Hoewel Innemee een coördinerende rol heeft, wordt eigenlijk alles door het Koninklijk Huis zelf geregeld. Reeds jaren geleden zijn draaiboeken voor koninklijke uitvaarten ontwikkeld en uitgewerkt in het zogeheten Dossier Willem de Zwijger. Daarbij is rekening gehouden met zowel het protocol als de privacy van de leden van het Koninklijk Huis.
Het lijkt er steeds meer op dat de koninklijke lijkkoets dinsdag zal worden ingezet voor de uitvaart van Prins Claus. Tijdens de laatste restauratie van de koets werd gekozen voor de kleuren paars en zilver, maar die zullen in elk geval veranderen in grijs. Uitvaart.nl liet zondagavond al de foto van de gerestaureerde koninklijke lijkkoets zien.
De kist wordt geleverd door firma P. van Wijk & Zoon uit Capelle a/d IJssel, al meer dan 75 jaar een begrip in de uitvaartbranche. De heer Peter van Wijk vertelt op de vraag over kistdetails dat hij zonder specifieke toestemming van de nabestaanden nooit informatie verstrekt over de kist.
Het lichaam van de Prins heeft een conserverende behandeling ondergaan, vanwege de relatief lange tijd tussen overlijden en uitvaart. Balseming is slechts mogelijk voor leden van het Koninklijk Huis en voor overledenen die worden gerepatrieerd naar het land van herkomst. Naast balseming (conservering voor lange tijd) bestaat er ook een methode waarmee een overledene tijdelijk wordt geconserveerd. Deze behandeling wordt thanatopraxie genoemd. Voor meer informatie over thanatopraxie kunt u terecht op www.thanatopraxie.nl.