In China is geen plek meer om te begraven
zondag 7 april 2013
In Chinese steden is het al enige tijd verplicht om de doden te cremeren. Die crematieplicht is er omdat er geen plek meer is om mensen te begraven. Maar de meeste Chinezen laten de as na de crematie bijzetten in een graf op de begraafplaats. Omdat op die begraafplaatsen nu zelfs geen ruimte meer is om de as te begraven gaat de overheid mensen geld geven als ze de as verstrooien op zee, dat meldt de Volkskrant naar aanleiding van een artikel in de Washington Post.
Er is momenteel nog zo weinig plaats op de begraafplaatsen dat de kosten voor een klein graf kunnen oplopen naar meer dan 12.000 euro. En dan hebben we het gewoon over een grafrecht van 20 jaar. Daarna moet opnieuw worden betaald omdat de as anders geruimd wordt. De kosten voor een urnengraf kunnen zelfs oplopen tot een ton.
Tradities heel belangrijk voor Chinezen
Een socioloog van de Universiteit van Peking zegt dat Chinezen al duizenden jaren hun doden begraven. Het heeft te maken met hele oude rituelen waarbij er een mogelijkheid moet zijn om de voorouders te eren. Dat kan niet als je de as van deze mensen verstrooid over zee.
Subsidie voor zeemansgraf
De Chinese overheid zit met een probleem. Want als er niets aan gedaan wordt dan zijn de meeste begraafplaatsen over vijf jaar al vol. Het sterftecijfer zal daarnaast ook nog eens fors gaan toenemen in de komende jaren. In 2011 stierven 9,6 miljoen Chinezen, in 2025 zijn dat er naar verwachting 20 miljoen per jaar. De meeste provincies laten weten dat ze tussen nu en maximaal tien jaar nergens meer plek hebben om de as te begraven. De overheid is volgens de Washington Post al van plan om de ruimte van een urnengraf (nu één vierkante meter) te verkleinen om zo meer ruimte te creëren.
Met een subsidie op het verstrooien van de as op zee hoopt de overheid mensen over te halen om af te zien van een graf. De overheid neemt alle kosten voor het verstrooien (boottochten, transport etc.) op zich. Daarnaast krijgt de familie geld, de hoeveelheid is weer afhankelijk van hoe weinig begraafcapaciteit er nog is in een stad of provincie. De bedragen lopen uiteen van 123 euro tot bijna duizend euro per verstrooiing. Voor de gemiddelde Chinees is dat heel veel geld. Toch lijkt de subsidie vooralsnog niet te werken. De Washington Post zegt dat pas 20 mensen zichzelf hebben opgegeven om na hun dood te worden verstrooid.
Asbestemming in Nederland
In Nederland zal het nog wel even duren voordat de overheid subsidie gaat geven voor het verstrooien van as. Bij ons kiezen veel nabestaanden al voor deze methode van asbestemming.