Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

‘Hier tref je mensen die weten wat je voelt’

Website Praatplek is drie maanden een hooggewaardeerde ontmoetingsplaats

dinsdag 22 december 2009

OPLOO – Nadat ze er lang tegenaan hadden zitten hikken, zetten Annelies en Geert Nabuurs in september een gewaagde stap met het openen van de website www.praatplek.nl, een ontmoetingsplaats van mensen die hun dierbare verloren.

Niet zonder succes want mede door een succesvolle publiciteitscampagne weten bijna dagelijks 2 tot 3 nieuwe bezoekers de site te vinden. Was het aantal ‘bezoeken’ in oktober nog geen honderd per dag, in november was het gemiddeld al 171 en in de eerste helft van december zelfs al 211 per dag.

Dubbel gevoel
“Gelukkig en helaas”, zegt Geert over de groeiende belangstelling voor Praatplek. “Want we staan hier eigenlijk wel dubbel in.” De stevige toeloop heeft Annelies en Geert verrast maar betekent ook dat ze nu pijnlijk ontdekken dat er veel mensen zijn die - net als zij – met hun verdriet worstelen. “Het leven gaat door terwijl het voor ons stil staat” zegt Geert. Het begon voor het paar uit Oploo ruim drie jaar geleden, toen hun 5-jarige zoon Iwan aan bijwerkingen van de behandeling van leukemie overleed. “Ik heb nu het gevoel dat we vrij normaal functioneren, maar het zal nooit meer zo worden zoals het was”, zegt Annelies. Het gevoel van onmacht en verdriet gaat nooit over.”

Gevoelens delen
“Wij zochten naar een ontmoetingsplek van mensen die weten wat je voelt. Van mensen die hetzelfde is overkomen als ons en het verdriet willen delen. Daarom zijn we gestart met Praatplek”, legt Geert nog eens de doelstelling van Praatplek uit. “Je ontmoet hier lotgenoten. Wij hebben wat aan hen en zij aan ons”, vertelt Annelies. Dat kan op elk tijdstip, met of zonder identiteit. “Er is zelfs al een instituut dat lotgenoten naar onze site verwijst”, zegt Geert met enige trots.
Net als veel lotgenoten vertelt het paar op de website het aangrijpende verhaal over het verlies van Iwan. “Voor ons zelf is en blijft dat confronterend, maar het is ook een manier om met het verlies om te kunnen gaan”, zegt Annelies.

Chatrooms
Praatplek telt vijf live chatrooms, waar mensen met verschillende verdrietige ervaringen interactief met elkaar kunnen ‘praten’. Dat kan in gesprekken met twee tot wel negen personen, maar ook kunnen twee mensen samen praten in een ‘privé-chatroom’. Het kan 24 uur per dag, maar de meeste mensen loggen in tussen 21.00 uur en 01.00 uur ’s nachts. De bezoekers variëren in leeftijd van nog geen 18 tot senioren van 80 jaar, van ouders die een week geleden hun kind verloren maar ook van lotgenoten waarbij dat 12 jaar geleden gebeurde. Nu het bestaansrecht is bewezen willen Geert en Annelies Praatplek onderbrengen in een stichting om zo middelen aan te kunnen boren om op landelijke schaal te kunnen werken. Geert begrijpt dat de stap naar de website voor veel mensen een overwinning op zich is. “Maar wij hebben het gevoel dat het meehelpt in het verwerkingsproces. En als je de website bezoekt, zie je dat we daarin niet alleen staan. Deze Praatplek voorziet echt in een behoefte.”

Meer informatie? Ga naar www.praatplek.nl.

Print deze pagina

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder