Uitvaartverzorging Schouwen-Duiveland breidt dienstverlening uit met digitale nazorg
vrijdag 9 oktober 2015
Nabestaanden troffen in het verleden vaak tastbare herinneringen, zoals brieven en foto’s aan in de nalatenschap van de overledene. Hoewel dat vandaag de dag ook nog het geval is, wordt daarnaast steeds vaker een computer, laptop met wachtwoord of een telefoon met pincode aangetroffen. Het is tijd voor digitale nazorg.
Sinds kort werkt Uitvaartverzorging Schouwen-Duiveland samen in een partnerprogramma met het bedrijf ‘Digitale Nazorg’ wat ruim een jaar jaar geleden werd opgericht door Sander van der Meer.
Sander van der Meer is tevens werkzaam als specialist in digitale recherche bij de overheid. Hij heeft in twintig jaar tijd de kennis en de ervaring opgebouwd om bij bestanden te komen die voor anderen hermetisch afgesloten zijn. Een jaar geleden besloot hij die forensische expertise in te zetten voor nabestaanden en startte in Haarlem samen met zijn vrouw Jeannette en een team digitale deskundigen het bedrijf Digitale Nazorg.
Iemand die overlijdt laat vandaag een enorme digitale erfenis na op internet, iCloud, laptop, smartphone en tablet. In die erfenis leeft hij of zij ook nog volop voort want voor het beëindigen van aangegane verplichtingen of deelname aan social media en digitale platforms zijn gebruikersnaam en wachtwoord vrijwel altijd verplicht. Maar die zijn bij de nabestaanden meestal niet bekend. Na het starten van de apparatuur treedt vaak al de eerste hindernis op. Een smartphone geeft drie keer de gelegenheid de juiste code in te voeren, daarna is het afgelopen. Vier cijfers geven 10.000 mogelijkheden. Geen beginnen aan. Digitale Nazorg kan de afgrendeling omzeilen en weet de bestanden soms al heel snel toegankelijk te maken.
Zelfs vanaf door ongeval-, brand- of waterschade ogenschijnlijk verwoeste apparatuur kunnen soms nog data veilig gesteld worden. Als het hén niet lukt kan het ook niet.
De politie heeft hiervoor ook apparatuur en kennis in huis, maar mag die niet inzetten als er geen opsporingsbelang mee is gediend. Het heeft verder geen zin om met de telefoon naar de winkel of provider te gaan, want die kunnen je ook niet helpen.
Digitale Nazorg gebruikt dezelfde apparatuur als de digitale recherche en beschikt over dezelfde kennis. Dat betekent niet dat van der Meer en zijn team hackers zijn. Alleen met de toestemming van nabestaanden en met de grootste zorgvuldigheid gaan zij aan de slag. Zij stellen van een computer of smartphone alle data veilig en geven dat aan de nabestaanden. Het gaat ook om gewiste bestanden zoals bezochte internetsites, chats en e-mails. Dat kan soms confronterend zijn, maar het team van Digitale Nazorg vindt het niet gepast om daar zelf een selectie in te maken. Dat wordt ook vooraf duidelijk aan de cliënt gecommuniceerd.
De kosten zijn relatief laag. Onderzoek aan een computer vanaf € 79,00,
tablet of telefoon vanaf € 129,00. Digitale Nazorg werkt via het principe no cure no pay.
Als de code echt niet gekraakt kan worden, dan gaat de nalatenschap zonder rekening terug.
Uitvaartverzorging Schouwen-Duiveland geeft u graag uitgebreide informatie over deze service. U kunt die aanvragen via info@uitvaartschouwenduiveland.nl.