Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Toestemming grondeigenaar voor uitstrooien as

dinsdag 6 augustus 2024

Nabestaanden kiezen er steeds vaker voor om de as van hun overleden dierbare uit te strooien op een mooi plekje in de natuur. Wat veel mensen echter niet weten is dat je (officieel) altijd toestemming moet vragen aan de eigenaar van de grond. Vaak is dat Staatsbosbeheer.

Staatsbosbeheer heeft verschillende plekken waar de as van de overledene uitgestrooid mag worden. Op de website van Staatsbosbeheer kan je een aanvraagformulier invullen, de kosten bedragen 49 euro. Met dat geld draag je bij aan het behoud van de natuur.

Stelletje ligt met haren in de crematie-as

Je mag de as niet zomaar overal uitstrooien omdat dit bijvoorbeeld schadelijk kan zijn voor de natuur. Maar er zijn ook andere redenen waarom je de as niet overal mag uitstrooien. Denk bijvoorbeeld aan plekken waar veel mensen komen om te winkelen of te recreƫren.

Zo liep de redacteur van dit artikel enige tijd geleden langs de Kromme Rijn in Utrecht ter hoogte van Amelisweerd. Daar was een familie bezig om de as van een dierbare uit te strooien onder een boom langs het water. Een dag later zag onze redacteur dat een jong stelletje met hun haren in de as lag toen ze lagen te zonnen langs het water. Dat is natuurlijk geen fijn idee voor zowel de nabestaanden als het stelletje. Tip is daarom, bedenk vooraf goed op welke plek je de as uitstrooit.

Naast Staatsbosbeheer komt het vaak voor dat mensen de as willen uitstrooien op grond die van de gemeente is. Je kan dan vooraf contact opnemen met de gemeente en vragen wat de mogelijkheden zijn.

Print deze pagina

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder