Terebinth 2023-2 verschenen
maandag 12 juni 2023
Het serene omslag accentueert de aandacht voor de Tweede Wereldoorlog in deze aflevering. Niet alleen op het Ereveld Valkenburg (Z-H), waar Herman Dijkhuizen en Joshua Rijsdam actief zijn met hun onderzoek naar de gesneuvelde militairen, maar ook op de Algemene Begraafplaats in Harlingen staan monumenten die de herinnering aan de oorlog levend houden. Vandaar ook dat gekozen is voor een funeraire wandeling op de Harlingse begraafplaats.
Vergeten geschiedenis
Nog steeds duiken er onbekende onderwerpen uit ons funerair verleden op: wie kent de lotgevallen van de Surinaams-Javaanse contractarbeiders die in St.-Michielsgestel begraven liggen? Ook zij waren slachtoffer van het koloniale systeem.
Van de rouwtrein die tussen Amsterdam CS en Westerveld reed, zullen net zo goed weinig lezers gehoord hebben. Jesse Krol doet dit stuk spoorgeschiedenis uit de doeken.
Open Monumentendagen
Met het oog op het thema van de Monumentendagen in september (‘levend erfgoed’) krijgt het ambacht van steenhouwer aandacht in een artikel over een restauratie in het Groningse Noordwolde: Marc de Groot doet daar zijn best om de oude vormentaal van het kerkhof zoveel mogelijk te behouden.
Leerlingen op een begraafplaats
In de tweede aflevering van de jaarserie over de begraafplaats als klaslokaal vertellen drie mensen die regelmatig kinderen en studenten een rondleiding geven op een begraafplaats, over hun ervaringen. Zij leggen uit hoe dit het onderwijs verrijkt. In de rubriek Uit het veld komt uitvaartondernemer Wouter de Jonge aan het woord en zo is er nog veel meer in deze Terebinth te vinden.
Bestellen?
Losse nummers kosten 7,50 euro (incl. verzending); een abonnement kost 35 euro per jaar, e-mail: bureau@terebinth.nl.
Bij de foto’s
1. Omslag: Zandstenen grafmonument van de Rotterdamse steenhouwer L.P. Stracké, in Harlingen. Foto Bert Pierik; 2. Het verhaal achter een graf op Ereveld Valkenburg (Z-H): korporaal Co Corbijn. Foto Korrie Korevaart
Print deze pagina