Stichting Sovjet Ereveld in Leusden wint Gouden Terebinth 2020
maandag 10 februari 2020
De Gouden Terebinth, de tweejaarlijkse prijs van de stichting Terebinth voor funerair erfgoed, is op zaterdag 8 februari jl. uitgereikt aan het bestuur van de Stichting Sovjet Ereveld in Leusden. Deze stichting krijgt de prijs voor haar niet-aflatende inzet om de herinnering aan 865 soldaten uit de Sovjet Unie die tijdens de Tweede Wereld oorlog zijn gesneuveld of omgebracht, levend te houden.
In de afgelopen twee jaar organiseerden de vrijwilligers in Leusden een kaarsjesavond, theatrale audiotours, lezingen, herdenkingen en gastlessen. Bovendien doet de stichting onderzoek naar het verleden van de soldaten, zoekt ze actief naar de nabestaanden, en probeert ze de jeugd bij de geschiedenis van het Ereveld te betrekken.
Directeur Remco Reiding ontving de prijs in de aula van begraafplaats Tolsteeg in Utrecht uit handen van Terebinth-voorzitter Bert Lever.
Extra argument
De jury voegde aan haar oordeel nog een argument toe: βDe bekroonde stichting levert door haar inzet een bijdrage aan de medemenselijkheid en de verbetering van de internationale verhoudingen, iets wat in dit gedenkjaar een extra waardering verdient.β
De prijs bestaat uit een wisseltrofee en een bedrag van duizend euro, te besteden aan een funerair doel β in dit geval wordt dat een bijeenkomst van nabestaanden met publiek.
Drie nominaties
Naast de winnaar waren ook genomineerd: de Stichting Oude Kerkhof in Roermond en de Stichting tot Behoud van de Drentse Graftrommels in Veenhuizen. Deze twee genomineerden gingen overigens niet met lege handen naar huis: naast een oorkonde kregen zij elk een cheque van 250 euro.
Deskundige jury
De jury bestond uit Karel Loeff (architectuurhistoricus en directeur van Erfgoedvereniging Bond Heemschut), Nicoline Zemering (kunsthistorica en directeur van begraafplaats Rhijnhof in Leiden) en Laurens Sparrius (onderzoeker bij Floron in Nijmegen).
Stichting Terebinth wil met het uitreiken van de Gouden Terebinth personen en instellingen stimuleren zich in te spannen voor het behoud van ons funerair erfgoed in brede zin. Graven en andere gedenkmonumenten vertellen immers over ons verleden en over onze identiteit. Ze horen net zo bij de geschiedenis als molens, kerken en kastelen. Aandacht voor oude grafmonumenten brengt die geschiedenis weer tot leven.
Fotobijschriften
Foto 1: Overhandiging van de wisseltrofee door Terebinth-voorzitter Bert Lever (links) aan Pieter van Amerongen (midden) en Remco Reiding (rechts) van de stichting Sovjet Ereveld Leusden, de winnaar van de Gouden Terebinth 2020. Foto: Bert Pierik. Uitvoering trofee: Nancy Klomp, naar het logo-ontwerp van het kunstenaarsduo Huub en Adelheid Kortekaas.
Print deze pagina