Start Overleg voor Nieuwe Cao in de Uitvaartbranche
donderdag 4 januari 2024
Op 8 januari 2024 markeert het begin van belangrijke onderhandelingen in de uitvaartbranche, gericht op het vormgeven van een nieuwe collectieve arbeidsovereenkomst (cao). Dat meldt Branchevereniging BGNU gister op haar site. De huidige cao Uitvaartbranche, die momenteel van kracht is, zal op 1 maart 2024 aflopen. In aanloop naar deze cruciale datum, gaan werkgevers- en werknemerspartijen gezamenlijk om de tafel om een nieuwe overeenkomst voor de uitvaartzorg te bespreken en vast te stellen.
Deze nieuwe onderhandelingsronde belooft inclusiever te zijn dan ooit tevoren, met vertegenwoordigers van zowel de werknemers- als de werkgeverszijde die hun belangen zullen behartigen. Namens de werknemers zullen de vakbonden FNV, CNV Vakmensen en De Unie deelnemen, waarbij deze drie vakbonden al eerder betrokken waren bij eerdere cao-overeenkomsten in de uitvaartbranche. Aan de werkgeverszijde zijn ditmaal meerdere partijen betrokken dan voorheen, waaronder BGNU, WVNC, Nardus, VTU en BOPMZ.
Het startsein voor deze onderhandelingen wordt gegeven op maandag 8 januari 2024, met een inleidend organisatorisch overleg tussen de werkgeverspartijen en de vakbonden. Tijdens dit overleg zal de voortgang van de protocolafspraken uit de huidige cao 2022-2024 worden besproken, en worden praktische afspraken gemaakt om de onderhandelingen in goede banen te leiden. De verwachting is dat de formele onderhandelingen kort daarna van start zullen gaan.
Een van de belangrijke protocolafspraken in de huidige cao betreft een onderzoek naar de werkdruk in de uitvaartzorg. De uitkomsten van dit onderzoek zouden worden meegenomen in de onderhandelingen voor een nieuwe cao, zoals eerder was afgesproken. Aangezien het onderzoek naar de werkdruk pas in het najaar van 2023 is gestart, beginnen de onderhandelingen voor de nieuwe cao nu pas.
Dit overleg en de daaropvolgende onderhandelingen zijn van groot belang voor de uitvaartbranche, omdat ze de toekomstige arbeidsvoorwaarden en werkomstandigheden zullen bepalen. Alle betrokken partijen streven naar een constructieve dialoog om tot een evenwichtige overeenkomst te komen die de belangen van alle stakeholders weerspiegelt. We kijken uit naar de voortgang van deze belangrijke ontwikkeling in de uitvaartbranche.