Samenwerkingsverband duurzame zelfbouwkist winnaar Final Footprint Challenge
maandag 9 april 2018
Ze begonnen als twee verschillende inzendingen, maar besloten onderweg naar de finale hun inzendingen te combineren. Het resultaat: een bijna CO2-neutrale grafkist, die mensen per post kunnen ontvangen en zelf in elkaar kunnen zetten. De combinatie Ecor/Chistann is daarmee winnaar geworden van de eerste Final Footprint Challenge.
De winnaars ontvangen samen 5.000 euro en ondersteuning bij het naar de markt brengen van hun vinding.
Ecor/Chistann
Beide inzendingen hebben individueel de voorronde gehaald heen kwamen in de finale. Tijdens een van de workshops in de aanloop naar de finale, besloten de initiatiefnemers hun krachten te bundelen. Daarmee ontstond een doe-het-zelf-grafkist van biologisch afbreekbare panelen. Een kist die daarmee vrijwel CO2-neutraal is.
Navied Tavakolly uit Venlo zond vanuit zijn organisatie ECOR biologisch afbreekbare panelen in, die van cellulose of afvalmateriaal worden gemaakt en vrijwel CO2-neutraal zijn. Het product van initiatiefnemer Dingco Geijtenbeek uit Vaassen, Chistann, is een grafkist in een doos. Die wordt geleverd als pakket en nabestaanden zetten deze zelf in elkaar. Kortweg wordt het ook wel een ‘doe-het zelf-grafkist per post’ genoemd.
Jurycommentaar
“Met de combinatiewinnaar Ecor en Chistann is de belofte van de Final Footprint Challenge ingelost. De 'doe-het-zelf-oplossing' van Chistann is vernieuwend, want vele kilometers aan onnodig vervoer van lege kisten worden hiermee vermeden. Als deze kisten geproduceerd gaan worden met de Ecor panelen, ontstaat een product dat richting CO2-neutraliteit gaat. De samenwerking tussen Chistann en Ecor, die is ontstaan tijdens de challenge, gaf bij ons de doorslag”, vertelt juryvoorzitter Guido Braam.
De publieksprijs ging naar de Life Art grafkist van Kaspersma uit Dokkum. Deze duurzame en betaalbare kist kreeg de hoogste waardering van het publiek. De kist heeft een CO2-emissie die bewezen 70% lager ligt dan de traditionele uitvaartkist.
Broedplaats
Het combineren van inzendingen was toegestaan en werd ook juist gestimuleerd tijdens de Final Footprint Challenge, dat een broedplaats wil zijn voor duurzame oplossingen voor de uitvaart. De challenge bood deelnemers de mogelijkheid om samen te werken in workshops en hun krachten te bundelen.
De challenge is een initiatief van Stichting Duurzaam Afscheid - opgericht door coöperatie DELA en Yarden Uitvaartorganisatie - en Stichting GreenLeave. Zij zijn ervan overtuigd dat op allerlei aspecten rondom de uitvaart milieuwinst is te behalen. Door samen te werken, zoals in deze challenge, zal het verduurzamen van uitvaarten sneller gaan.
Challenge
Ondernemers binnen en buiten de branche, studenten, experts en andere geïnteresseerden konden hun oplossingen voor een duurzame uitvaart delen. Dat leidde tot 37 inzendingen. Daarvan werden er tien finalist, die ieder 500 euro kregen om hun idee verder uit te werken. Uit hun midden zijn uiteindelijk de twee winnaars gekozen tijdens een bijeenkomst in crematorium Rijtackers in Eindhoven van DELA.
Print deze pagina