Regels nodig voor het gebruik van hologrammen na het overlijden
maandag 5 juni 2023
In de editie van afgelopen zaterdag bespreekt het Algemeen Dagblad (AD) de opkomst van kunstmatige intelligentie (AI) in de uitvaartbranche en de mogelijke implicaties ervan. Het noemt het voorbeeld van een familie in Engeland die communiceerde met een digitale kloon van hun overleden oma tijdens haar begrafenis. Hoewel de mogelijkheden om overledenen op deze manier te herdenken eindeloos lijken, benadrukken experts dat er regels en normen moeten worden vastgesteld om misbruik te voorkomen.
Zo pleit een vertegenwoordiger van een branche-organisatie voor regelgeving om de rechten van individuen te beschermen en te bepalen wie toestemming mag geven voor het gebruik van gegevens, berichten en beeldmateriaal na iemands overlijden. Benadrukt wordt dat het belangrijk is om na te denken over de impact van AI op ons als mensen en onze rouwprocessen.
Rouwdeskundigen wijzen erop dat het bezwaarlijk kan worden als nabestaanden niet in staat zijn om los te laten en vasthouden aan de virtuele aanwezigheid van de overledene. Het rouwproces kan stagneren als mensen niet de stap kunnen zetten naar het leven zonder de fysieke aanwezigheid van de overledene. Het gebruik van AI kan echter ook therapeutische mogelijkheden bieden, zoals het afronden van onafgeronde zaken of het toevoegen van nieuwe elementen aan het rouwproces.
Er wordt ook gesproken over andere technieken in de uitvaartbranche, zoals virtual reality en QR-codes waarmee nabestaanden toegang hebben tot beeld- en geluidsmateriaal van de overledene. De meningen over de impact en mogelijke schadelijkheid van deze technologieën zijn verdeeld.
Al met al benadrukt het artikel de behoefte aan regelgeving en ethische overwegingen bij het gebruik van AI in de context van rouwverwerking en herdenking. Het pleit voor een zorgvuldige afweging van de voordelen en mogelijke nadelen van het 'tot leven wekken' van de doden met behulp van AI.
Bron: Het AD.