Recensie boek De lijkschouw in de praktijk
zondag 7 januari 2007
Op verzoek van de redactie van Uitvaartbranche.nl schreef de heer Wiegman, specialist post-mortale zorg, een recensie over het boek De lijkschouw in de praktijk.
Marc Wiegman
Om te beginnen wil ik aangeven het geweldig te vinden dat een nieuw boek op de markt is gekomen dat inzicht en verdieping geeft over een wettelijk onderdeel van de overledenenzorg, een onderwerp waar in de praktijk veel onduidelijkheid over bestaat.
Algemeen:
Het boek De lijkschouw in de praktijk is duidelijk en overzichtelijk geschreven waardoor, naast informatief, dit boek ook als naslagwerk gebruikt kan worden door verschillende disciplines in de verschillende branches (officier van justitie, advocaten, rechters, artsen, politie/technische recherche, mortuariumbeheerders, overledenenverzorgers, overledenenvervoerders, uitvaartondernemers, obductieassistenten, verpleging zorgsector en in opleidingen van de benoemde disciplines).
Door de vele fotos die in dit boek staan wordt een beeld gegeven van wat men tijdens de overledenenschouw kan tegenkomen. Daarnaast bestaat de mogelijkheid dat voor bepaalde groepen professionals herkenbare praktijksituaties beschreven staan en te zien zijn.
Pluspunten:
- Wetgeving, uitleg wetgeving, sporen, symptomen en het ontstaan van sporen en symptomen worden uitgebreid en duidelijk beschreven.
- De auteurs hebben weinig gebruik gemaakt van medische terminologie, waardoor dit boek makkelijk te lezen is en iedereen begrijpt waar het over gaat.
- Een boek over dit onderwerp is al snel sensatie. De auteurs zijn er denk ik goed in geslaagd sensatie te vermijden door objectief de gegevens te weergeven.
Minpunten:
- Op het moment dat de overledenenschouw in de wetswijziging wordt meegenomen is dit boek gedateerd. Om dit boek up to date te houden zijn de auteurs haast verplicht om in een eventuele tweede druk wijzigingen door te voeren.
- Het is te zien dat dit boek door professionals is geschreven. De praktijk voert soms boventoon boven de wetgeving. Dit is te zien in de beschrijving van de overledenenschouw in verpleeghuizen. Het doel van de schouw (volgens de wetgeving) wordt daar iets losgelaten.
- In dit boek wordt al snel overgegaan op het onderwerp niet natuurlijk overlijden. Een gemis is dan toch een aantal beschrijvingen van sporen in geval van een natuurlijk overlijden zoals bij hartfalen (stuwing naar het hoofd en verkleuring in de hals) en inwendige bloeding (bleke huid).
Omdat de auteurs forensische artsen zijn kan ik me voorstellen dat het natuurlijke overlijden er ietwat bij is ingeschoten.
De minpunten zijn op zich niet storend en worden waarschijnlijk alleen door ervaren professionals als mogelijke tekortkoming ervaren.
Daarbij betreft dit de eerste druk (dan mag dit denk ik ook). Waarschijnlijk worden in een eventuele tweede druk door de auteurs alle puntjes wederom op de i gezet.
Conclusie:
Als professional mag dit boek niet in de boekenkast ontbreken.
Met dit boek beschikt men over een heldere uitleg van de spelregels van de overledenenschouw.
Daarnaast geeft dit boek vele antwoorden op vragen over situaties zoals men in de praktijk kan tegenkomen.
Marc Wiegman
Adviesrubriek postmortale zorg
Via Unitas
Onderdeel van
Rouwtransport Maartensdijk
De lijkschouw in de praktijk
Auteurs:
U.J.L. Reijnders (forensisch arts GGD Amsterdam)
C. Das (forensisch arts & hoofd afdeling forensische geneeskunde GGD Amsterdam)
Prelum Uitgevers
Eerste editie (160 blz)
Prijs: 49,50 euro
ISBN 10: 90 8562 036 8
ISBN 13: 978 90 8562 036 5
NUR 870
www.lijkschouw.nl Print deze pagina