Politie Utrecht vergeet familie in te lichten over overlijden familielid
dinsdag 17 januari 2012
Het had niet veel gescheeld of de 75-jarige Henk Maaijer uit Utrecht (Overvecht) was ‘van gemeentewege’ begraven zonder de aanwezigheid van zijn familie en kennissen. Maaijer kreeg op 5 januari een hartaanval toen hij onderweg was naar zijn huisarts. De gemeente besloot de uitvaart van de man te verzorgen omdat de politie aangaf dat ze geen familie konden vinden, dat meldt De Nieuwe Utrechter. Het is echter zeer de vraag of de politie echt heel goed haar best heeft gedaan om de familie te traceren
De man had op het moment dat hij overleed gewoon zijn huissleutel bij zich. Toch is de politie niet in het huis geweest van de man waar (zoals bij zoveel mensen) adresgegevens van familieleden voor het grijpen lagen. Binnen hadden de agenten ook het testament en de uitvaartpolis van de man kunnen vinden. Daarnaast had Maaijer op het moment van overlijden een telefoon bij zich die nog elf keer zou zijn afgegaan na zijn overlijden. Maar de politie zou ook zijn vergeten om in de contactgegevens in de telefoon te kijken.
Het nieuws werd vandaag naar buiten gebracht door Henk Westbroek die een zwager is van Maaijer. Westbroek en zijn vrouw begonnen zich zorgen maken toen Maaijer niets meer van zich liet horen. Dat terwijl hij wekelijks kwam eten. Westbroek ging uiteindelijk naar de flat van zijn zwager waar hij een uitgehongerde kat aantrof. Daarop belde hij de politie die hem wist te vertellen dat zijn zwager was overleden. Inmiddels bleek de sociale dienst al een begrafenis te hebben geregeld waar ook de stadsdichter bij aanwezig zou zijn. De politie zou wel contact hebben gehad met twee buren van de man, maar die konden geen namen van familieleden noemen. De huisarts van Maaijer bleek vergeten te zijn om een neef te waarschuwen die wel officieel aangemeld stond als contactpersoon.
Door het telefoontje van Westbroek naar de politie werd net op tijd voorkomen dat Maaijer een eenzame uitvaart zou krijgen. Hij is afgelopen maandag gecremeerd in het bijzijn van familie en kennissen. Henk Westbroek gaat de gang van zaken op papier zetten en versturen naar de korpsleiding. Op die manier hoopt hij te voorkomen dat dit soort situaties zich nog vaker voordoen.