Peuters verongelukte ouders horen het dramatische nieuws (film)
dinsdag 23 augustus 2011
Een 55-jarige wegpiraat maakte afgelopen vrijdag met een dollemansrit een einde aan het leven van twee jonge ouders uit Rotterdam. In het AD staat vandaag een artikel over hoe dit slechte nieuws het beste overgebracht kan worden aan de kinderen van slechts 2 en 4 jaar oud. De familie heeft de peuters samen met Slachtofferhulp verteld dat hun ouders er niet meer zijn.
Een buurtgenoot laat aan het AD weten dat de jongste het niet zo goed besefte. Maar de oudste vroeg of mama dan nooit meer terug komt. In de krant komt Mariken Spuij van de Universiteit Utrecht aan het woord. Zij zegt dat het voor de verwerking beter is om de kinderen zo snel en duidelijk mogelijk te vertellen dat de ouders niet meer leven. Daarmee sluit zij aan bij wat prof.dr. Manu Keirse over dit onderwerp vertelt in een filmpje van Uitvaart.nl. Ook Manu Keirse pleit ervoor dat kinderen niet worden weggehouden van de werkelijkheid. Volgens Keirse is het juist belangrijk dat kinderen worden betrokken zodat het hen duidelijk wordt dat er iets vreselijks is gebeurd.
Manu Keirse over kinderen en rouw:
Spuij en Keirse zeggen beiden dat het belangrijk is om de situatie niet abstract te beschrijven aan de kinderen. Het is niet goed om te vertellen dat papa en mama slapen, het is beter om in kindertaal te vertellen dat de ouders niet meer leven.
In de infotheek van Uitvaart.nl staat een uitgebreid artikel waarin beschreven wordt hoe kinderen omgaan met rouw en hoe volwassenen hen daarbij kunnen helpen.