Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Opmars van stille crematies in Nederland

vrijdag 12 juli 2024

De stille crematie wint snel aan populariteit in Nederland. Dit discrete en vaak betaalbare alternatief biedt nabestaanden een intieme manier om afscheid te nemen. In dit artikel onderzoeken we wat een stille crematie precies inhoudt, waarom mensen hiervoor kiezen, en welke voordelen deze keuze biedt.

Wat is een stille crematie?

Een stille crematie, ook bekend als een technische crematie, vindt plaats zonder een formele afscheidsplechtigheid. Bij deze vorm van crematie zijn er geen nabestaanden aanwezig op het moment dat de kist naar de oven wordt gebracht. Hoewel de term doet vermoeden dat de crematie in volledige afzondering gebeurt, kiezen steeds meer mensen ervoor om toch aanwezig te zijn. De nadruk ligt echter op de eenvoud en bescheidenheid van het proces.

De stijging in het aantal crematies

Volgens de Landelijke Vereniging van Crematoria neemt het aantal crematies in Nederland gestaag toe. In 2020 bestond 66% van de uitvaarten uit crematies. Dit percentage steeg naar 67% in 2021 en 2022, en bereikte 68% in 2023. Binnen deze groeiende trend zien we ook een toenemende interesse in stille crematies.

Waarom kiezen mensen voor een stille crematie?

1. Eenvoud en Persoonlijke Wens
Een stille crematie wordt vaak gekozen door mensen die geen onnodige poespas willen en niet willen meedoen met duurbetaalde ceremonies zoals bedacht door de grote verzekeringsmaatschappijen. Zij vinden troost in de eenvoud en sereniteit van een stille crematie. Ook Bekende Nederlanders als Jan Rot en internationale sterren als zanger en performer David Bowie en fashion icoon Karl Lagerfeld kozen om die reden voor een stille crematie.

2. Kostenbesparing
Een stille crematie is aanzienlijk goedkoper dan een reguliere crematie. Waar een traditionele crematie gemiddeld €6000 kost, blijft een stille crematie rond de €750. Voor veel families kan dit financiële voordeel de doorslag geven, vooral als er geen uitvaartverzekering is of beperkte financiële middelen beschikbaar zijn.

Andere mogelijkheden om te gedenken
Kies je voor een stille crematie, dan wil dat niet zeggen dat er geen afscheid mogelijk is. Je kunt altijd rond het sterfbed afscheid nemen, voor dat je de uitvaartondernemer belt. Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om na de crematie een afscheidsviering te houden. Nu is het nog zo dat je een maand moet wachten voordat je de as kunt ophalen. Maar binnenkort wordt de uitvaartwet, formeel 'de Wet op de lijkbezorging', herzien en zal je de as veel sneller op kunnen halen. Dan zal je vrijwel direct na de crematie een afscheidsbijeenkomst kunnen organiseren rondom de urn, bij voorbeeld op het strand of tijdens een boswandeling of boottocht.

Waar regel je een stille crematie?

Een stille crematie regelen doe je bij de experts van Exit.nl, een site die mensen probeert te helpen met de regie over het levenseinde. Zo kun je daar niet alleen allerlei documenten downloaden voor medische beslissingen als euthanasie, niet-reanimeren verklaring etc maar ook een eenvoudige, stille crematie regelen. En dat voor een uiterst scherpe prijs: € 1.895. Bel hiervoor 088 - 605 1215. Het beste kun je bellen nadat een schouwarts is geweest en de overlijdenspapieren heeft getekend.

Vervolgens regelen we het volgende:

  • Ophalen van je dierbare van de locatie van overlijden
  • Overbrengen naar ons dichtstbijzijnde zorgcentrum
  • Verzorgen, kleden en in de kist leggen van de overledene
  • Verblijf in de gekoelde ruimte tot de dag van de crematie
  • Verzorgen van de wettelijke aangifte van overlijden bij de gemeente
  • Verzorgen van de Akte van Overlijden en het Verlof tot Cremeren
  • Vervoer van de overledene naar het crematorium van onze keuze
  • Stille crematie zonder aanwezigheid van familie
  • Checklist van Nationale Nederlanden en de Rijksoverheid wat je moet regelen na het overlijden van een dierbare
  • Online condoleanceregister indien gewenst.

    Pakketprijs € 1.895 all-in.

    Wilt u gebruik maken van de diensten van Exit.nl? Bel dan:088 - 605 1215
    Of vul vooraf het intake-formulier in. Het voorkomt dat u op een moeilijk moment, bij voorbeeld midden in de nacht of direct na het overlijden, lang aan de telefoon moet zitten voor het doorgeven van alle noodzakelijke gegevens.

    Conclusie

    Stille crematies bieden een respectvolle en kostenbesparende manier om afscheid te nemen, met de vrijheid om op een persoonlijke manier te herdenken. Dit type crematie wordt steeds populairder, gedreven door persoonlijke wensen, financiële redenen, en de behoefte aan eenvoud.

    Print deze pagina
  • Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

    Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder