Nationale Ombudsman: "Verplichte onderhoudskosten grafsteen ontoelaatbaar"
45% gemeentes zou beleid moeten aanpassen
dinsdag 19 mei 2009
De Nationale Ombudsman, Alex Brenninkmeijer, vindt dat gemeentes niet verplicht kosten in rekening mogen brengen voor het onderhoud van een graf dat burgers zelf kunnen verzorgen. Uit onderzoek van het TROS-programma RADAR blijkt dat 15% van de gemeentes nabestaanden verplichten te betalen voor het schoonmaken van gedenktekens op de gemeentelijke begraafplaats. Die kosten kunnen oplopen tot honderden euro's verspreid over een aantal jaren. Als burgers er voor kiezen om zelf hun gedenkteken te onderhouden en schoon te maken, moeten zij toch betalen.
Uit het onderzoek blijkt tevens dat nog eens 30% van de gemeentes de kosten voor het onderhoud van het gedenkteken heeft verwerkt in de totale kosten (grafrechten, onderhoud begraafplaats etc.). Deze gemeentes geven geen openheid over de hoogte van het bedrag dat nabestaanden betalen voor het onderhoud van het graf. Ook dit acht de Ombudsman onjuist. De gemeente zou verantwoording af moeten leggen over de kosten die gemaakt worden. Eerder werd de gemeente Den Haag door de rechter op de vingers getikt omdat zij niet kon aantonen dat zij het graf van een drie-jarige peuter daadwerkelijk hadden schoongemaakt, terwijl de ouders van het jongetje gedwongen werden de kosten hiervoor te betalen. De gemeente heeft de vordering op last van de rechter teruggedraaid.
De Ombudsman heeft niet de bevoegdheid het beleid van de gemeentes aan te passen, dit dient via de gemeenteraden te gebeuren.