Nationale Ombudsman: Politie moet nabestaanden laten beslissen over vervoer lichaam omgekomen familielid
dinsdag 8 februari 2022
Bij een ongeval, lijkvinding of zelfdoding beslist de politie meestal dat de overledene overgebracht moet worden naar het mortuarium. Dit terwijl de overledene ter plekke al is vrijgegeven. De kosten voor het vervoer naar het mortuarium worden betaald door de politie, maar de kosten voor het mortuarium (en het vervoer vanaf dat mortuarium naar een andere locatie) niet. De Nationale Ombudsman vindt dat de keuze waar de overledene heen gebracht wordt bij de nabestaanden moet liggen.
Het is een probleem dat al vele jaren speelt en voor nabestaanden brengt het onnodig extra kosten met zich mee. Daarnaast vinden veel nabestaanden het niet fijn dat hun overleden dierbare naar een onbekende plek wordt gebracht en daar dan weer vandaan vervoerd moeten worden naar de plek waar de overledene uiteindelijk wordt opgebaard.
Werkinstructies
De Nationale Ombudsman wijst de politie erop dat de eigen werkinstructie van de politie gevolgd moet worden. Daarin staat dat wanneer het lichaam is vrijgegeven, de nabestaanden mogen kiezen waar de overledene naartoe wordt gebracht.
De zaak werd ingediend door een uitvaartondernemer (naam bekend bij de redactie) die erop wijst dat dit een landelijk probleem is en dat dit al jaren speelt. Jarenlang is de politie er al op gewezen dat de handelswijze vaak niet juist is. Nu heeft de politie een heel rapport ontvangen van de Nationale Ombudsman en zal de politie de keuze voortaan hopelijk neerleggen bij de nabestaanden.
Lees het hele rapport: Politie moest nabestaanden laten beslissen over vervoer lichaam omgekomen familielid (PDF)
Waarde van deze uitspraak
Over de waarde van uitspraken van de Nationale Ombudsman heeft de ombudsman het volgende op de website staan:
Oordelen en adviezen van de Nationale ombudsman zijn niet bindend. Dit betekent dat een overheidsorganisatie niet verplicht is om naar ons oordeel te luisteren. Wij kunnen de organisatie daar niet toe dwingen. Toch nemen overheden ons advies bijna altijd over.
De Nationale ombudsman heeft namelijk geen macht, maar wel veel gezag. Dit betekent dat de overheid veel waarde hecht aan ons oordeel. De overheid weet, dat wij zorgvuldig onderzoek doen naar de feiten. Wij brengen leesbare rapportages uit met een goed onderbouwde en overtuigende beoordeling. De overheid vindt ons oordeel daarom heel belangrijk.