Nabestaanden blij met tijdelijk grafmonument
zondag 23 september 2012
Leek De overledene alle eer bewijzen die hem of haar toekomt. En nabestaanden de gelegenheid geven in de eerste weken na de uitvaart op een waardige wijze van hun geliefde afscheid te nemen. Dat is wat ondernemer Eddie Lingbeek voor ogen stond, toen hij een jaar of vijf geleden een, wat hij noemt, ’tijdelijk grafmonument’ ontwikkelde. Nu al is gebleken dat zijn vinding een gat in de markt is, waar niet alleen volop vraag naar is, maar wat ook inemotionele zin door veelmensen wordt gewaardeerd. "U verzacht onze pijn", kreeg hij meermalen van nabestaanden te horen.
Bekijk hieronder de film die Uitvaart.tv eerder maakte voor Va-de
Lingbeekweet nog exact hetmoment dat hij op het idee kwam voor het ontwikkelen van zijn ’tijdelijk grafmonument’. "Ik bezocht ergens een begraafplaats. Daar viel mijn oog op een hoeveelheid aarde waaronder iemand kort tevoren was begraven. Het geheel verkeerde een maand of vier na de uitvaartplechtigheid in onverzorgde staat. Wat me bijbleef was de geboortedatum van de overledene. Uit een verdwaald naamplaatje ergens op het graf bleek dat de geboortedatum dezelfde was als die van mijn echtgenote."
Zo’n onverzorgde aanblik van een ’vers’ graf geeft geen pas, vindt de Leekster ondernemer. Nabestaandenmoeten de dood van hun man of vrouw of familielid vaak eerst enigszins verwerken, alvorens ze de stap maken naar een steenhouwerij om een permanent grafmonument uit te zoeken. Daardoor kan het in de praktijk maanden duren voordat de definitieve grafsteen en monument worden geplaatst. Al die tijd ligt het graf er vaak onverzorgd bij. Dat helpt bepaald niet bij de verwerking van het leed dat nabestaanden doormaken.
Het ’tijdelijk grafmonument’ zoals Lingbeek dat ontwikkelde, bleek reeds voor velen een uitkomst. Het bestaat uit een opklapbaar kunststofcomposiet (45 kilogram zwaar) dat eenvoudig kan worden geplaatst. "In de praktijk gebeurt het dat het ’tijdelijk grafmonument’
een uur na de teraardebestelling al op het graf is aangebracht. De uitvaartverzorgers kunnen dit voor hun rekening nemen."
Voordat hij hieraan bekendheid gaf en de markt opging vroeg hij voor zijn vinding patent aan. Daarna presenteerde hij zijn product tijdens een uitvaartbeurs die voornamelijk werd bezocht door particulieren. Volgens hem was er van meet af aan belangstelling voor het ’tijdelijk grafmonument’. De meeste exemplaren verkoopt hij aan begrafenisondernemers die het monument veelal als extra service in hun uitvaartpakket verhuren aan nabestaanden. In de praktijk gaan er soms wel acht tot tien maanden overheen voordat het ’tijdelijk grafmonument’ plaatsmaakt voor het definitieve monument van marmer of steen.
Lingbeek was destijds enigszins beduusd van zijn succes. Want korte tijd na het lanceren van zijn unieke product sleepte hij nominaties voor internationale prijzen in de wacht. De International Funeral Award reikt jaarlijks prijzen uit voor innovatieve producten in de uitvaartbranche. In 2007 werden de awards in België en Duitsland toegekend voor het ’tijdelijk grafmonument’ van de Leekster ondernemer.Met zijn bedrijf bedient hij Nederland, België en Duitsland.
Urnenmonument
Naast het ’tijdelijk grafmonument’ ontwikkelde Lingbeek Products een productlijn voor urnen- en kindermonumenten. Deze monumenten zijn eveneens uitgevoerd in kunststof en daardoor zelf te plaatsen. In het urnengrafmonument kunnen twee tot vier asbussen worden geplaatst. Het Leekster bedrijf levert deze producten aan uitvaartondernemers,
maar ook rechtstreeks aan particulieren.
Dit artikel is recent gepubliceerd in het Dagblad van het Noorden. Het artikel is geschreven door: Koos Bijlsma en met toestemming van de schrijver en de hoofdredactie overgenomen door Uitvaartbranche.nl