Meest duurzame crematorium bereikt hoogste punt
woensdag 3 februari 2021
Het hoogste punt van de bouw van DELA’s nieuwste en tevens meest duurzame crematorium in Groningen is bereikt. Het crematorium aan het Hoendiep is opgetrokken uit natuurlijk materiaal, in plaats van de meer milieubelastende materialen zoals beton, cement en bakstenen. Dit leidt tot een grote besparing in CO2.
Besparing CO2
Het crematorium krijgt geen gasaansluiting en is dus helemaal gasloos. Al eerder was bekend dat het crematorium een elektrische oven gaat krijgen, wat ten opzichte van gas duurzaamheidswinst oplevert.
Een ander belangrijk voorbeeld van de toepassing van de meest recente duurzaamheidsinzichten, is het feit dat het pand wordt opgetrokken uit natuurlijk materiaal: in dit geval (massieve) houtbouw. Onlangs is officieel berekend wat voor dit crematorium de besparing aan CO2 is, ten opzichte van andere bouwmaterialen.
Houtbouw geeft in dit geval een voordeel van ruim 275.000 kilo CO2, zoals te zien is in dit certificaat. Dat compenseert de uitstoot aan CO2 van het elektragebruik van ruim driehonderd huishoudens, of ruim 2,3 miljoen autokilometers aan uitlaatgassen.
Circulair bouwen
De CO2 besparing is onder meer zo groot, omdat de massieve houtbouw op termijn weer kan worden hergebruikt. Dit wordt circulair bouwen genoemd. Mocht het crematorium in Groningen niet meer nodig zijn, dan kan het elders weer worden herbouwd. Of de materialen kunnen voor een ander pand worden gebruikt. Daarnaast is massief houtbouw sneller in bouwtijd.
Crematorium Hoentocht
Coöperatie DELA heeft ook de naam van het crematorium vastgesteld: Hoentocht. Het crematorium is vernoemd naar het gelijknamige riviertje, dat nabij het crematorium loopt. De Hoentocht is een watergang die de status 'hoofdwatergang' heeft en is leefgebied van de Poelkikker.
Kijk voor uitgebreide informatie over het thema uitvaart in groningen op www.groningenuitvaart.nl.
Print deze pagina