Kinderen herdenken hun overledenen op website Herinnerdingen.nl
vrijdag 27 oktober 2006
Zondag 17 december, in een speciale uitzending van het VPRO-programma Villa Achterwerk, wordt Herinnerdingen.nl gelanceerd. Op deze unieke interactieve website kunnen kinderen met foto's en verhalen een monument bouwen voor een dierbare overledene.
Vroeg of laat komen kinderen in aanraking met de dood. Zij hebben een andere manier van rouwverwerking dan volwassenen. Het idee achter de interactieve website Herinnerdingen.nl is om een bijzondere plek voor kinderen te creëren. Een plek waar ze hun ervaringen kunnen uiten en delen met kinderen die hetzelfde hebben meegemaakt. Dit kan hen helpen om het verlies beter te verwerken.
Het initiatief voor Herinnerdingen.nl komt van Boudewijn Koole en Ryan Oduber van Jongens van de Wit. Zij ontwikkelden hun idee in de masterclass stifo@sandberg van het Stimuleringsfonds Nederlandse Culturele Omroepproducties, waar talentvolle documentairemakers en vormgevers samen vernieuwende toepassingen voor nieuwe media onderzoeken.
Aan de inhoudelijke ontwikkeling van de site is verder meegewerkt door diverse therapeuten en Achter de Regenboog, de grootste stichting die zich bezig houdt met rouwverwerking bij kinderen.
De Website
De homepage van Herinnerdingen.nl is een mozaïek van bijna duizend foto's, dat er elke dag anders uitziet. De homepage van de dag is een eerbetoon aan iemand die die dag is overleden. Achter iedere foto zit het verhaal van een kind.
Elk kind tot 18 jaar mag een monument maken. Daarvoor moet het inloggen, waarna de werkwijze stap voor stap wordt uitgelegd. Eerst plaatst het kind foto's en daarna spreekt het begeleidende teksten in. De foto's zijn van voorwerpen en mogen niet van de overledene of van het kind zijn. Het kind kan het monument voor zichzelf houden of deel laten uitmaken van het mozaïek.
Via de zoekbalk kunnen bezoekers met de trefwoorden relatie, doodsoorzaak en leeftijd monumenten oproepen. Het is ook mogelijk een reactie te mailen. Die correspondentie loopt via de redactie om de privacy van de kinderen te beschermen.
Credits
Bedenkers: Boudewijn Koole en Ryan Oduber. Makers: Jongens van de Wit (productie), Driebit (technische realisatie), therapeuten van Achter de Regenboog (maken monumentjes met de kinderen). Financiers: VSBfonds, Stichting Kinderpostzegels, Stifo, Thuiskopiefonds, Fonds Psychische Gezondheid, Achter de Regenboog, VPRO. Distributeurs: VPRO, Stichting Achter de Regenboog.