Jaarlijks gemiddeld 30 eenzame uitvaarten in Nederland
maandag 25 november 2013
Ongeveer dertig keer per jaar wordt er in Nederland een eenzame uitvaart gehouden, dat meldt het AD. Het gaat dan om uitvaarten van mensen waar geen nabestaanden zijn die naar de plechtigheid komen. Deze uitvaarten worden verzorgd door gemeentes, in verschillende grote steden doet de gemeente dat in samenwerking met de Stichting Eenzame Uitvaarten.
De discussie over de eenzame uitvaart is opgelaaid nadat in Rotterdam het lichaam werd gevonden van een vrouw die al tien jaar dood was. Wanneer iemand is overleden en er geen nabestaanden zijn of gevonden worden dan moet de gemeente in het kader van de Wet op de lijkbezorging zorgen dat de overledene wordt begraven of gecremeerd. In Rotterdam regelt de gemeente jaarlijks ongeveer 125 uitvaarten. Ongeveer 8 daarvan zijn zogenaamde ‘eenzame uitvaarten’.
De Stichting Eenzame Uitvaarten zorgt ervoor dat er een dichter naar de uitvaart gaat. Deze zal tijdens de dienst een gedicht voorlezen. De gemeente zorgt doorgaans voor een bloemstuk. Een ambtenaar zal proberen om uit te zoeken of de overledene begraven of gecremeerd wilde worden. Dat doet men door het huis van de overledene te doorzoeken. Wanneer er geen duidelijke laatste wens wordt gevonden wordt soms ook gekeken of men kan achterhalen welke geloofsovertuiging de overledene had. Dat kan helpen om te bepalen wat het meest geschikt is voor de overledene.