Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

In plastic verpakte doden zorgen voor problemen in Noorwegen

vrijdag 11 oktober 2013

Ruim dertig jaar lang dachten de Noren er goed aan te doen door overleden in plastic te begraven. Tegenwoordig weet men in Noorwegen beter omdat het plastic er voor zorgt dat de lichamen onder de grond niet ontbinden, dat meldt The Wall Street Journal. Begraafplaatsen krijgen hierdoor capaciteitsproblemen.

In 1996 is in Noorwegen de ‘Gravferdsloven’ (Begrafeniswet) aangenomen. Deze wet voorziet er in dat iedere (overleden) Noor recht heeft op een gratis graf voor de duur van twintig jaar. Na die tijd kan de familie de rechten eventueel, tegen betaling, verlengen. Graven waar geen rechten meer voor zijn worden opnieuw gebruikt, waarbij het de gewoonte is dat de volgende overleden bovenop de resten van de vorige wordt begraven. Maar de overheid vindt het niet gepast om een nieuwe kist te plaatsen op een in plastic verpakt lichaam dat nog niet is vergaan.

Ontbindingsspecialist rijk dankzij ‘plasticdoden’
Wanneer er niet ingegrepen zou worden zouden de ‘plasticdoden’ voor grote problemen kunnen zorgen. Want de gemeentes die verantwoordelijk zijn voor de uitvoering van de Begrafeniswet uit 1996 willen hun kostbare nog vrije grond liever gebruiken voor andere doeleinden dan ze te moeten gebruiken als extra begraafplaatsen. In totaal liggen er ongeveer 350.000 lichamen begraven in plastic onder de Noorse grond.

Kjell Larsen Ostbye werkte jaren op een begraafplaats in Noorwegen en kwam zodoende in aanraking met het probleem van de lichamen die niet ontbinden. Hij voorzag dat er capaciteitsproblemen zouden ontstaan en ontwikkelde daarom een oplossing die er voor zorgt dat de lichamen alsnog gaan ontbinden. Hij heeft een speciale boor ontwikkeld die gaten maakt in de grond. Als de gaten zijn gemaakt wordt er een chemische oplossing geïnjecteerd in het plastic waar het lichaam in zit.

Het boren blijkt erg goed te werken want een jaar nadat de injectie heeft plaatsgevonden is het in plastic verpakte lichaam vergaan. Ostbye heeft samen met een ingenieur een bedrijf opgericht dat de boringen verzorgt in Noorwegen. Inmiddels heeft hij 17.000 lichamen voorzien van een injectie die per graf 490 euro kost. Omdat er nog zo’n 320.000 lichamen liggen te wachten op een injectie ziet het er (financieel) erg goed uit voor de ondernemende begraafplaatsmedewerker. De boringen worden overigens alleen gedaan als de familie van de overledene daar toestemming voor geeft.

Kijk voor een fotoreportage over dit onderwerp op de website van The Wall Street Journal.

Print deze pagina

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder