Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Habitat X speelt De Uitvaarders

donderdag 19 september 2024

Foto: Julia Hermans
Van 18 tot en met 27 oktober speelt toneelgroep Habitat X de voorstelling De Uitvaarders, over het wel en wee van de disfunctionele uitvaartfamilie Corneille. De locatie, een voormalig rouwcentrum, vormt het ideale decor en biedt het publiek een uniek inkijkje in de uitvaartwereld en hoe we in Nederland omgaan met de dood.

De voorstelling gaat over het fictieve familiebedrijf Corneille Uitvaart. Het bedrijf loopt goed, misschien wel te goed. Met meer geluk dan wijsheid houdt het gezin de boel draaiende, en blijft de uitdijende chaos achter de schermen buiten het beeld van haar rouwende clientèle. Als de lijm uit de kieren sijpelt, lopen de onderlinge spanningen op en wordt genadeloos zichtbaar hoe dun de lijn is waarop een uitvaartondernemer loopt.

Uit je bubbel

Toneelgroep Habitat X maakt voorstellingen vanuit de fascinatie voor onbekende werelden. Het gezelschap stapt graag uit de eigen bubbel om die van een ander te betreden. Artistiek leider Sita van Sante: “Dat doen we vanuit de overtuiging dat tomeloze nieuwsgierigheid naar de ander - en de artistieke uitwerking daarvan - onmisbaar is om polarisatie tegen te gaan en mensen bij elkaar te brengen. De uitvaartwereld is zo’n bubbel. Vroeg of laat krijgt iedereen te maken met de dood en daarmee ook met het rouwproces. Maar dat zijn we helemaal niet gewend in onze maatschappij. Behalve de medewerkers in de uitvaartindustrie. Met De Uitvaarders geven we deze wereld een podium.”

Locatietheater

De Uitvaarders wordt gespeeld in het PC Paviljoen: een leegstaand uitvaartcentrum, dat in afwachting van renovatie tijdelijk in beheer is van Museum Tot Zover. Het pand vormt het perfecte decor voor dit stuk. Alle ruimtes zijn nog vrijwel volledig intact: van de aula, koffiekamer en koelcel tot de garage waar de rouwwagens aan kwamen rijden. Bijzonder is dat het stuk niet alleen wordt gespeeld in het Paviljoen, maar hier ook geschreven en gemaakt is.

Directeur van Museum Tot Zover Guus Sluiter: “We zijn heel blij dat we het paviljoen beschikbaar konden stellen aan Habitat X. Het gebouw ademt nog steeds de vele verhalen en het verdriet die er zijn gedeeld. Dat versterkt de boodschap van dit stuk enorm.”

Praktische informatie

De Uitvaarders
Speeldata: 18 t/m 20 en 25 t/m 27 oktober
Locatie: PC Paviljoen, Zaaiersweg 2 in Amsterdam-Oost
Tickets: Regulier € 16,50 | Student € 13,50 | CJP € 12,- | € Stadspas € 2,50
www.habitatx.nl/de-uitvaarders

Kijk voor uitgebreide informatie over het thema uitvaart in amsterdam op www.begrafenis-amsterdam.nl.

Print deze pagina

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder