GUV start sloop voor “GROEN” Crematorium Etten
zaterdag 27 juni 2020
'Crematorium Etten zal het laagst mogelijke energieverbruik krijgen en er wordt gebruik gemaakt van een elektrische oven.'
Een elektrische crematieoven?
Bert van Asselt, directeur: “Crematorium Etten zal het laagst mogelijke energieverbruik krijgen en er wordt gebruik gemaakt van een elektrische oven. De elektrische oven, is een redelijk unieke oven, die sinds 2019 in Nederland in gebruik is bij een aantal crematoria. Deze oven is voorzien van elektrische elementen en gebruikt dus geen gas. Daarnaast is de oven voorzien van de nieuwste technieken voor een optimaal energiebeheer en isolatie. De resultaten zijn heel erg goed, zelfs veel beter dan verwacht. De oven heeft veel minder uitstoot dan een gasgestookte oven en is zeer zuinig met energie. Wij zullen daar dan ook nog de restwarmte van gaan benutten om dit nog verder te optimaliseren. De investering ligt op een hoger niveau, maar dat hebben we er graag voor over.”
Waarom energiezuinig zijn en FSC hout. Wat levert dat op?
“Er is in de voorbereiding veel aandacht geweest voor het ontwerp, maar ook voor de wijze van bouwen. GUV heeft daarbij als stelregel dat we verder dan onder het huidige bouwbesluit willen gaan. Daarom is besloten om voor de EPC=0 standaard te kiezen. Wij vinden dat we dat als organisatie zonder winstoogmerk met een maatschappelijke achtergrond verplicht zijn. De energievoorziening is milieuvriendelijk en o.a. via bronwarmte, restwarmte benutting en een flink aantal zonnepanelen. Hierdoor zal er geen fossiele brandstof gestookt worden en dat scheelt heel veel. Wij zijn er tenslotte voor de maatschappij. Dan moeten wij hierin niet achter lopen, maar voorop. Dan moeten we gebruik maken van zo veel mogelijk natuurvriendelijke zaken als bronwarmte en zonne-energie en ook zorgen voor het werken met hout met een keurmerk ” aldus een enthousiaste Bert van Asselt
Kleinschalig en zonder winstoogmerk, wat betekent dat voor nabestaanden?
“Dat betekent dat er maar een crematieplechtigheid tegelijk plaats vindt en dat men aankomt bij een leeg parkeerterrein en niet hoeft te zoeken naar een lege plek. Dat nabestaanden of belangstellenden van families niet door elkaar lopen. Kortom dat er ruimte, tijd en rust is om een goed afscheid te garanderen. Het gaat tenslotte om het afscheid van een dierbare. Het cremeren is slechts een onderdeel daarvan.
Daarbij werkt GUV zonder winstoogmerk wat betekent dat men aanzienlijk goedkoper uit is. Ook is het mogelijkheid om op te baren bij het crematorium in mooie 24-uurs kamers. Dan is het op de dag van de crematie ook niet meer nodig de overledene nog te vervoeren. Ook dat scheelt de familie veel geld.” zo besluit Bert van Asselt.
Wanneer start de bouw en wanneer gaat het crematorium open?
Bert van Asselt geeft aan dat dat nog niet helemaal bekend is: “We zijn nu bezig met de sanering, want we willen graag met een schone lei beginnen. Daarna volgt de sloop. De planning van de bouw is nog niet helemaal met zekerheid vast te leggen, maar we zullen direct na de bouwvak starten. Hopelijk zullen we met niet teveel dagen vorstverlet in juni 2021 de deuren kunnen openen. Als het 1 juli wordt, dan zijn we exact 14 jaar na de opening van het crematorium in Aalten. Daar waren en zijn veel nabestaanden erg tevreden over. Wij krijgen zeer lovende kritieken. En daar doen we het tenslotte voor. Ook in Oude IJsselstreek en omgeving willen wij een goed afscheid met tijd en aandacht voor de nabestaanden kunnen aanbieden.”
GUV - Al ruim 100 jaar uitvaartzorg zonder winstoogmerk
De GUV organisaties staan nabestaanden dag en nacht met raad en daad terzijde. Ook zorgt GUV ervoor dat men een goede verzekering voor uitvaartkosten heeft. De werkwijze van GUV verschilt sterk van andere (landelijke) organisaties. GUV heeft namelijk maar één doelstelling: het verzorgen van waardige uitvaarten. Dat betekent dat GUV tijd en aandacht kan besteden aan de nabestaanden en aan de zorg voor de overledene. Maar ook dat GUV de laagste tarieven kan hanteren. Dat scheelt nabestaanden die voor GUV kiezen veel geld.
Persoonlijk betrokken en dichtbij
Dat omschrijft het beste de filosofie. GUV werkt met persoonlijk contact. Ook 's nachts krijgt men bij een melding van overlijden een uitvaartverzorger aan de telefoon. De betrokkenheid van de medewerkers geeft ondersteuning in een moeilijke tijd. En alle medewerkers wonen in de regio. Daarom kennen zij de plaatselijke gewoontes en gebruiken als geen ander.
Het voelt direct vertrouwd
Bij GUV wordt men begeleid door één uitvaartbegeleider van de eerste melding tot aan de nazorg. En dat is bij het begeleiden van nabestaanden erg belangrijk. GUV ondersteund de familie bij het aller moeilijkste in een mensenleven. Het afscheid nemen van een dierbare. Moeilijk, maar ook erg dankbaar werk.
Print deze pagina