Grote verbouwing van Nieuwkuijks crematorium
Nieuwkuijks crematorium krijgt eerste elektrische ovens van Brabant
maandag 28 november 2022
DELA-crematorium en Uitvaartcentrum Maaslanden in Nieuwkuijk gaat zes maanden verbouwen. DELA faciliteert afscheidsdiensten gedurende de verbouwing bij Abdijhof Marienkroon aan de overkant van de straat bij het crematorium. Daarnaast neemt het crematorium in Rosmalen een gedeelte van de werkzaamheden over. Crematies blijven wel mogelijk zonder bijzijn van nabestaanden.
De urnenmuur aan de Abt van Engelenweg (columbarium) blijft gedurende de verbouwing toegankelijk voor nabestaanden. Eventuele overlast wordt zoveel als mogelijk beperkt. Streven is om na zes maanden het crematorium weer open te stellen voor afscheidsdiensten. Het uitvaartcentrum wordt in de twee maanden erna verbouwd.
Duurzaamheid
Het gebouw wordt verduurzaamd en gasloos, gerenoveerd en geoptimaliseerd. Daarnaast worden de twee gasovens vervangen door duurzame, elektrische ovens. Dit zijn de eerste elektrische crematieovens in Noord-Brabant.
Deze verbouwing past in het streven van DELA om alle uitvaarten in 2030 klimaatneutraal te laten zijn. De duurzaamheid van gebouwen die voor de uitvaart worden gebruikt, hoort daar ook bij. Dat geldt ook voor de vervanging van de gasovens. Dat past daarnaast ook in tijden van gewenste vermindering gasverbruik.
Optimalisatie
Inpandig wordt ingrijpend verbouwd, omdat de ruimten die qua functionaliteit horen bij het crematorium of uitvaartcentrum in het hele pand door elkaar heen lopen. Soms vragen klanten echter om alleen het crematorium te gebruiken of juist alleen het uitvaartcentrum. Daarnaast is de kijk op de dood sinds de bouw van Maaslanden veranderd, wat zich vertaalt in een andere bouwstijl.
Andere kijk op de dood
Decennia geleden werd men liever niet met de dood geconfronteerd. Oudere crematoriums hebben dan ook een zeer gesloten en introvert karakter met veel aardse tinten. Nu de dood bespreekbaarder is, is het tegenovergestelde zichtbaar in crematoria. Veel glas en ruimte, verbinding van buiten met binnen en gebruik van lichte en ‘gedurfde’ kleuren. Die verandering gaat Maaslanden ook doormaken.
De muren die het crematorium omheinen worden letterlijk doorgebroken. Op verschillende punten komt hier glas voor in de plaats om meer transparantie uit te stralen. De bosrijke omgeving wordt zichtbaarder in het zogenoemde grand café en een buitenruimte die gebruikt kan worden na de uitvaart.
Crematies gaan door
Crematies kunnen doorgaan tijdens de verbouwing, omdat er vrijwel altijd twee ovens kunnen worden gebruikt. Zolang de elektrische ovens niet in gebruik zijn, blijven de gasovens functioneren. Die worden buiten gebruik gesteld, als de elektrische ovens wél in gebruik zijn.
Crematorium Maaslanden verzorgt maandelijks zo’n 150 crematies voor een verzorgingsgebied tussen omgeving Den Bosch tot aan Tilburg. Gezien de hoeveelheid crematies die Maaslanden verzorgt, was het onwenselijk om de ovens de gehele verbouwing buiten gebruik te houden.
Elektrische ovens
DELA begon in 2019 met de vervanging van de ovens op al haar locaties. Gelijktijdig met de verbouwing worden de ovens in Maaslanden dus nu vervangen. Gemiddeld kost een crematie op gas tussen de 50 en 60 m3 gas. Een crematie op stroom kost 75kWh, die gedeeltelijk opgewekt kan worden door zonnepanelen. Is meer stroom nodig, dan heeft DELA contracten met leveranciers van groene stroom, uitsluitend afkomstig van Nederlandse wind- en zonnekracht. De CO2 uitstoot van een crematie is Nieuwkuijk is dus na vervanging van de ovens tot nul gereduceerd.
Print deze pagina