Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Eigen doodskist maken bij Tast Meubel Maken

woensdag 12 november 2014

Huub Wullems kijkt terug op een enerverend eerste jaar van zijn bedrijf Tast Meubel Maken. Onder de bezielende begeleiding van de ambachtsman in hart en nieren werden tientallen cursisten geïnspireerd tot het maken van een meubelstuk. “Uit hout iets moois maken is het leukste dat er is”, vertelt Wullems enthousiast. Zelf zat hij niet stil. Zijn meest bijzondere opdracht: het vervaardigen van een doodskist. “Dat gaf mijn werk een extra dimensie waardoor ik voel dat ik hiermee een stap verder wil: mensen hun eigen doodskist laten maken.”

Luguber? Eng? Wullems vindt van niet. “Het taboe rond iemands overlijden is veel minder groot dan vroeger. Er kan nu ook meer. Steeds meer mensen geven duidelijk aan hoe zij hun begrafenis willen hebben. Mensen die weten dat ze binnenkort zullen overlijden, regelen vaak zelf de muziek, de bloemen. Mijn idee is, waarom niet je eigen kist maken als je daar nog toe in staat bent? Apart? Ja, dat is het wel. Maar het sluit goed aan bij hoe veel mensen tegenwoordig met sterven omgaan.” Wullems wil mensen de kans bieden hun eigen doodskist te ontwerpen en eventueel zelf te (laten) maken. Vanzelfsprekend onder zijn persoonlijke begeleiding. “Een belangrijke voorwaarde is dat de kist helemaal ecologisch is. Het hout moet FSC-gecertificeerd zijn, de lijm en de bekleding moeten afbreekbaar zijn.”

Spannend

Bij het afleveren van een opdracht bij een klant, vertelde Wullems over zijn idee. “Enkele weken later, belde die mevrouw dat haar schoonmoeder was overleden”, vertelt Wullems. “Of ik haar doodskist wilde maken. Ik had het nog nooit gedaan, dus voor mij was het heel spannend. Je moet heel snel uitzoeken wat wel mag en wat niet. Bovendien heeft de keuze om een ecologische kist te maken consequenties voor de lijm die je gebruikt, de stoffering, maar ook voor de schroeven. En je kunt geen maanden de tijd nemen, dus moest ik direct aan de slag. Omdat we vooraf niet de details hadden besproken, had ik één kans om het goed te doen. Het werd een eenvoudige kist die recht deed aan de schoonmoeder. De stoffering bestond uit stro en ongebleekt katoen. Ik ben nog nooit zo nerveus geweest bij het afleveren van een opdracht! De familie vond de kist gelukkig prachtig. Hij voldeed geheel aan de wensen. Dat sterkte mij in mijn idee om hier meer mee te gaan doen. Een doodskist is eigenlijk gewoon een meubelstuk. Alleen de functie ervan maakt het veel emotioneler dan bijvoorbeeld een tafeltje. Dat geeft mijn werk een extra dimensie.”

In de etalage

Per toeval kwam Wullems in contact met schilders Wout Ruigrok en Iet Langeveld van galerie Plan 4. Zij huren sinds enige tijd het voormalige pand van It’s op de Kanaalstraat in Lisse. “Ze zochten iemand die hun werk kon aanvullen, verrijken. Het kistenverhaal kwam ter sprake en dat vonden ze zeer bijzonder. Voor de expositieruimte heb ik een Rietveldstoel gemaakt en een kist. Ik krijg heel veel reacties van mensen die langs het pand lopen. Een etalage met schilderijen en een doodskist, dat zie je nergens in Nederland. Mijn werkplaats blijft in Noordwijkerhout, af en toe ben ik in de galerie in Lisse.”

Cursussen

Inmiddels zijn de cursussen bij Tast Meubel Maken weer van start gegaan. Ook geeft Wullems dit jaar workshops. “Omgaan met elektrische handgereedschappen en Politoeren, dat is een oude afwerkingstechniek en Zagen, steken en maatvoeren. Kijk, cursisten komen om in tien weken tijd een mooi meubel te maken. Er bleek echter ook behoefte aan eenmalige workshops over praktische zaken die bij het meubels maken horen.”
Voor meer informatie over Wullems’ ideeën over het maken van doodskisten, de workshops of aanmelden voor de volgende cursussen, kijk op de website tastmeubelmaken.nl. Of neem contact op via info@tastmeubelmaken.nl of 06-42722771.

Print deze pagina

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder