Afschaffen NODO-procedure zorgt voor onduidelijkheid
maandag 27 januari 2014
Sinds 1 januari is de NODO-procedure buiten werking gesteld. Volgens het ministerie van Justitie resulteerde de procedure in te weinig juridische procedures en zou de procedure te kostbaar zijn. Door het afschaffen van de NODO-procedure weten artsen, politie en het Openbaar Ministerie niet altijd meer wat ze moeten doen als een kind onverwacht overlijdt. De PGV (voormalige GGD Nederland) wil snel om tafel met de verantwoordelijke ministeries, dat meldt De Volkskrant.
De NODO-procedure zorgde onder andere voor het inzetten van breder onderzoek om te kunnen uitsluiten dat het kind een niet natuurlijke dood is gestorven. Zo kon worden vastgesteld of er sprake was van bijvoorbeeld kindermishandeling. Daarnaast werd onderzocht of er sprake kon zijn van een besmettelijke of erfelijke ziekte.
De PGV heeft een brief gestuurd naar de ministeries van Volksgezondheid en Justitie. De brief is mede ondertekend door de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde en het Forensisch Medisch Genootschap. De partijen vinden het heel belangrijk dat ze ouders precies kunnen vertellen waaraan hun kind is overleden.
De NODO-procedure werd in 2012 als proef ingesteld. In die tijd zijn 65 overleden kinderen nader onderzocht. In 95 procent van de gevallen kon precies worden vastgesteld waaraan het kind was overleden. Justitie vindt dat het onderzoek in te weinig gevallen heeft kunnen leiden tot een gerechtelijke procedure. De betrokken instanties laten in de brief weten dat het niet meer helemaal duidelijk is welke stappen genomen moeten worden als een kind onverwacht overlijdt en de doodsoorzaak onbekend is.