Aanplantdag Kankerherdenkingsbos trekt duizenden bezoekers
vrijdag 23 november 2001
Op zaterdag 24 november 2001 komen zesduizend nabestaanden van kankerpatiënten naar het Koningin Wilhelminabos in het Roggebotzand bij Dronten/Kampen om een boom te planten ter nagedachtenis aan een dierbaar iemand die aan kanker is overleden. De opkomst voor deze tweede zogeheten 'Bomen voor het Leven'- dag is zó groot, dat de organisatoren hebben moeten besluiten drie bijeenkomsten te houden in plaats van één. In overleg met politie, brandweer, gemeente Dronten en Six Flags worden veertig bussen ingezet om de deelnemers vanaf Six Flags en station Kampen heen en weer te rijden naar het Wilhelminabos. De Nederlandse Spoorwegen houden op de lijn Zwolle-Kampen rekening met 400 extra passagiers.
Totaal worden voor 1600 personen bomen geplant, voor 1200 komen nabestaanden dat zelf doen. De namen van de herdachte dierbaren worden op een speciale Gedenkplek vermeld op glazen panelen. Naar schatting van Staatsbosbeheer brengen elke week zo'n 100 nabestaanden een bezoek aan de Gedenkplek. De eerste 'Bomen voor het Leven'- dag werd gehouden op 9 december 2000. De volgende staat gepland voor zaterdag 30 november 2002.
De 'Bomen voor het Leven'-dag is genoemd naar de gelijknamige actie van de Stichting Nationale Boomfeestdag en wordt georganiseerd door de Nederlandse Kankerbestrijding/Koningin Wilhelmina Fonds (KWF), Staatsbosbeheer (SBB) en de Stichting Nationale Boomfeestdag (NBF). De actie 'Bomen voor het Leven' houdt in dat men voor Fl. 75,00 of Euro 35 een boom kan (laten) planten in het Koningin Wilhelminabos.
Tijdens de drie bijeenkomsten op 24 november 2001 spreken onder anderen Algemeen Directeur dr. K.W. van de Poll van het KWF en NBF-directeur Peter Derksen. Via het gedicht 'Drie bomen' van Evert Landwaard, staat Anneke Polak, voorzitter van de Contactgroep Nabestaanden Kankerpatiënten, stil bij manieren van omgaan met verlies. Gérard Iliohan uit Amsterdam draagt een gedicht voor van zijn op 20-jarige leeftijd aan kanker overleden zoon Patrick. Het Leeuwardense zangduo 'heart and soul' zingt het lied 'Liefste Lief', geschreven voor een aan kanker overleden familielid.
Het Koningin Wilhelminabos is een initiatief van de Stichting Nationale Boomfeestdag. Deze heeft het bos in samenwerking met Staatsbosbeheer in 1999 geschonken aan het toen 50-jarige KWF. Totaal zijn 20 hectare beschikbaar voor de aanplant van bomen. Het bos is genoemd naar Koningin Wilhelmina vanwege haar grote betekenis voor de kankerbestrijding in Nederland. Zij heeft het Nationale Geschenk dat zij in 1948 ontving bij haar Gouden Regeringsjubileum bestemd voor de kankerbestrijding. Naar aanleiding daarvan is in 1949 de huidige Nederlandse Kankerbestrijding/Koningin Wilhelmina Fonds (KWF) opgericht.