Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

2 november 2008: Feest van de dood (Heusden-Zolder, Belgie)

Een tentoonstelling over leven, dood en herinnering.

dinsdag 21 oktober 2008

Deze ongewone tentoonstelling vangt aan op 2 november, volgens de katholieke ritus, de dag van Allerzielen. De westerse religieuze inhoud wordt echter uitgebreid met een niet-westerse visie. Daarom krijgt het eerste deel van de groeitentoonstelling de titel het ‘feest van de dood’ en dit in de geest van de eeuwenoude volkstraditie in Mexico.

De dood is een thema dat de mens al eeuwenlang intrigeert en tal van kunstenaars inspireert. Dood, vergankelijkheid, vanitas en memento mori zijn in dit eerste deel nadrukkelijk aanwezig. Verwijzingen naar het onvermijdelijke einde vind je doorheen de hele tentoonstelling. De dood brengt pijn en verdriet mee, toch werd er bewust gekozen voor de krachtige titel ‘feest van de dood’. De tentoonstelling wil doen nadenken over leven en dood, over de vergankelijkheid van het leven, niet vanuit een angstgevoel maar met de aansporing om te genieten van elke dag, zoals de oude moralisten reeds deden.
.
Pijn en verdriet om het heengaan van een geliefde is niemand vreemd. Maar hoe denkt de kunstenaar over de dood? Hoe verwerken hedendaagse kunstenaars deze intense ervaring. Trouw aan het concept van de galerij wordt er eveneens gekeken naar rouwuitingen in andere culturen. Universeel herkenbaar is de menselijke onmacht net zoals het grenzeloos vertrouwen in de aanwezige kracht van de voorouders. In vele godsdiensten is de dood immers geen eindpunt maar een tussenstadium. Sterven is een overgangsritueel, een overgang van dood naar nieuw leven.

De bijzondere collectie, afkomstig uit diverse verzamelingen, evenals de thematische presentatie wilt verrassen net zoals de persoonlijke invulling door hedendaagse beeldende kunstenaars. Het mysterie van de dood brengt de meest diepe emoties tot leven die vertaald worden door en in sterke en persoonlijke werken totaal vreemd aan de zo vaak gecommercialiseerde opgedrongen Amerikaanse invloed. De afstand tussen het sublieme en het tragische balanceert tussen een diepe kloof en een erg eng smal grensgebied. Hoeveel tristesse omringt niet de zanger Orpheus die zoekt naar zijn geliefde?

De dood an sich manifesteert zich niet in een feestroes,maar bracht vele kunstenaars tot het sublieme in muziek, literatuur en beeldende kunst. Hoeveel lamentatio’s en requiems behoren niet tot de meest intieme momenten van de muziek - en de literatuurgeschiedenis? De overweldigende kracht van heel wat meesterwerken wordt veroorzaakt door het besef van onze eindigheid.

Kunstenaars: Marrie Bot, Eduardo Chillida, Hugo Claus, Patrick Crombé, Jules De Bruycker, Jan Fabre, Aline Gorsen, Marc Janssens, Käthe Kollwitz, Octave Landuyt, Jorgen Polman, Thierry Renard, Michel Seuphor, Frieda Sorber, Malou Swinnen, Koenraad Tinel, Camiel Van Breedam, Serge Vandercam, Koen Vanmechelen, Jan-Willem Van Zijst, Sunny Van Zijst.

Etnische objecten en artefacten


Kunstgalerij De Mijlpaal
Lut Maris, Brugstraat 45
3550 Heusden-Zolder
0032 11 43 52 02
demijlpaal@skynet.be
www.demijlpaal.com

Print deze pagina

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder