Crematie regelen checklist
Voor een groot deel komen er bij het plannen van een crematie dezelfde zaken aan de orde als bij een begrafenis. Zie Wat te doen na een overlijden - checklist uitvaart regelen. Er zijn echter enkele zaken die specifiek zijn voor een crematie. Zoals: Wordt het een stille of een crematie met afscheid? Welk crematorium kies je. Wil je mee naar de ovenruimte? Wat doe je met de as? Deze onderstaande checklist helpt je overzicht te houden bij het regelen van alle praktische zaken en biedt steun bij het maken van keuzes rondom de crematie.
- Een stille crematie of een crematie met afscheid?
- Welk crematorium kies je?
- De afscheidsbijeenkomst
- Mee naar de ovenruimte gaan
- Wanneer krijg je de as mee?
- Wat kun je allemaal doen met de as?
- Veelgestelde vragen
Een stille crematie of een crematie met afscheid?
Een stille crematie vindt plaats zonder nabestaanden een uitvaart gasten. Mensen kunnen daarvoor kiezen:
- omdat het de goedkoopste manier van cremeren is;
- omdat je bewust kiest voor een uitvaart zonder ‘poespas’;
- omdat de afscheidsbijeenkomst niet in het crematorium plaatsvindt, maar op een andere (bijzondere) plek
Bij een stille crematie mag er echt niemand aanwezig zijn, ook niet één of twee directe nabestaanden. Zodra er één iemand bij is, wordt het niet langer als een stille crematie beschouwd maar als een intieme crematie of een ‘aanvoer met familie’ en wordt er een hoger tarief gerekend. De reden hiervan is dat crematoria, doordat er geen nabestaanden aanwezig zijn bij de crematie ceremonie, optimaal gebruik kunnen maken van de ovencapaciteit door de crematie bijvoorbeeld te plannen tijdens daluren.
Welk crematorium kies je?
Bij de keuze van een crematorium kunnen diverse overwegingen een rol spelen:
- Je kiest een crematorium in de buurt of in je regio, omdat ook veel uitvaart gasten uit de buurt komen.
- Je kiest een crematorium omdat een ander familielid ook daar is gecremeerd.
- Je kiest een crematorium met een elektrische oven vanwege de duurzaamheid.
- Je kiest een crematorium dat je aanspreekt vanwege de ligging (sommige hebben een bijzonder uitzicht vanuit de aula) of vanwege de ligging.
- Je kiest een crematorium vanwege de prijs. Er zijn grote prijsverschillen tussen de diverse crematoria, zowel als het om technisch cremeren gaat als om 'gewoon' cremeren.
De afscheidsbijeenkomst
Zie voor het regelen van een afscheidsbijeenkomst onze checklist uitvaart regelen: Wat te doen na een overlijden. Is de afscheidsbijeenkomst in het crematorium waar ook de crematie plaatsvindt, dan zijn er nog enkele specifieke punten waar je aan kunt denken:
- Staat de kist al in de aula als mensen binnenkomen of wordt deze als iedereen aanwezig is door familie en/of vrienden naar binnen gereden of gedragen?
- Wat gebeurt er met de kist na afloop van de afscheidsbijeenkomst? Blijft deze staan en loopt iedereen er nog één keer langs? Of kies je ervoor om de kist aan het zicht te onttrekken door de kist te laten dalen of middels een gordijn? Of wordt deze door familie en/of vrienden naar de ovenruimte gebracht?
Mee naar de ovenruimte gaan
In de meeste (zo niet alle) crematoria is het mogelijk met een beperkt aantal mensen mee naar de ovenruimte te gaan. Deze ruimte is in de loop der tijd verandert van een technische koele ruimte in een meer uitnodigende plek.
De ovenist (degene die de oven bedient) zal vooraf uitleggen wat er gebeurt en daarbij wellicht het luik van de oven openen en de roodgloeiende stenen laten zien. De uitvaartkist wordt op de invoerslede gezet, het luik van de oven wordt geopend en de kist glijdt langzaam naar voren. Soms zie je beginnende kleine vlammen, afhankelijk van het materiaal, maar dit hoeft niet. De invoerslede gaat weer langzaam achteruit en het luik sluit weer. Nabestaanden kunnen aanwezig zijn bij de invoer van de kist in de oven. Dat duurt samen met de uitleg voorafgaand aan de invoer ongeveer 30 minuten. Het is echter niet de bedoeling dat familie aanwezig blijft gedurende het gehele crematieproces, want dat duurt ongeveer 1,5 uur.
Moderne crematoria bieden de mogelijkheid om de oven zelf te bedienen. Dat gebeurt met een soort afstandsbediening.
Wanneer krijg je de as mee?
In de wet staat dat crematoria as pas een maand na de crematie mogen vrijgeven. Dit is omdat de as beschikbaar moet zijn voor justitieel onderzoek, maar ook zodat nabestaanden de tijd hebben om een weloverwogen keuze te maken voor de asbestemming.
Wat kun je allemaal doen met de as?
Er is veel mogelijk:
- De as verstrooien op een verstrooiveld bij een begraafplaats of bij het crematorium.
- De as verstrooien op een plek die u voor de overledene of voor u dierbaar was/is. Daarvoor moet je wel toestemming vragen aan de eigenaar van de grond.
- De as verstrooien over zee. Dat mag zonder iemand toestemming te vragen.
- De as in een urn thuis bewaren. Voor een uitgebreide collectie (betaalbare) urnen kun je kijken op www.urnenwinkel.nl.
- De as laten bijzetten in een bestaand familiegraf.
- De meeste begraafplaatsen hebben meerdere as mogelijkheden om de as bij te zetten: in een urnengraf, in een urnenmuur, in een urnenkelder, soms zelfs in een drijvende urn in een vijver.
- De as in porties verdelen en in sieraden (laten) verwerken.
Veelgestelde vragen
Wordt de kist mee gecremeerd?
Ja, de kist wordt doorgaans mee gecremeerd. Dit komt door zowel praktische als veiligheidsredenen. De meeste crematieovens worden voorverwarmd tot ongeveer 800 graden, wat een directe plaatsing van het lichaam zonder omhulsel niet mogelijk maakt. Daarom is het noodzakelijk om de overledene te plaatsen in een kist of opbaarplank die zorgt voor een vlakke ondergrond om het lichaam veilig in de oven te brengen met behulp van een automatisch duwsysteem.
Wat blijft er over na een crematie?
Na crematie wordt de oven geruimd en de asresten verzameld in een aspan. De crematieresten worden daarna verpulverd in een zogenaamde cremalutor, een machine die met loden ballen de poreuze asresten (botjes) fijnmaalt. Vervolgens wordt de as verzameld in een asbus.
Naast de as blijven er ook vaak materialen over, zoals protheses, een gouden tand, ringen of een horloge.
Wat gebeurt er met de protheses en sieraden na een crematie?
Praktisch alle crematoria in Nederland zijn aangesloten bij de Landelijke Vereniging van Crematoria ((LVC). De LVC heeft het Vaillantfonds [link naar vaillantfonds.nl] opgericht, dat is een goede doelenfonds. De crematoria doneren de opbrengst van de metalen aan het Vaillantfonds.
Hoeveel as blijft er over na een crematie?
Dat varieert, bij volwassenen, tussen de 2,5 en 3,5 kg.
Waarom mag je as niet overal verstrooien?
As bevat fosfaat en calcium. Op zich zijn dit goede meststoffen, maar het heeft schadelijke effecten op kwetsbare en zeldzame natuur, zoals heidegebieden en oud natuurlijk loofbos. Het vermestingeffect wordt nog eens versterkt door dieren, zoals zwijnen die strooiplekken omwoelen en de stoffen verder verspreiden. Daarom moet je vooraf toestemming vragen aan de eigenaar van de grond als je ergens as wilt verstrooien.
Overlijden melden?Bel 088 - 848 82 27
Wij zijn 24/7 bereikbaar Print deze pagina