Steeds meer Amsterdammers willen uitvaart door gemeente laten betalen
woensdag 27 maart 2024
Wanneer iemand sterft, moet er een uitvaart geregeld worden. De verantwoordelijkheid voor de uitvaart ligt altijd bij de familie. Als iemand in Amsterdam overlijdt en de familie niets regelt, nemen de hulpdiensten die de overledene aantreffen contact op met Team Uitvaarten van de gemeente Amsterdam. Team Uitvaarten gaat op zoek naar een familielid van de overledene. Wordt er familie gevonden, dan wordt die gevraagd de uitvaart te regelen en te betalen. Eventueel kan men hiervoor bijzondere bijstand aanvragen. Als de familie de uitvaart niet kan regelen, dan neemt de gemeente Amsterdam het over en regelt Team uitvaarten de uitvaart.
Als de overledene helemaal niemand heeft, vraagt de gemeente Stichting Eenzame Uitvaart de overledene een bijzondere groet te brengen. Dichters schrijven een gedicht en lezen dat tijdens de ceremonie voor. Dit gebeurt jaarlijks bij 1-2% van de uitvaarten die de gemeente regelt. In verreweg de meeste gevallen wordt er wel familie gevonden. De gemeente Amsterdam krijgt ongeveer 400-450 meldingen van de hulpdiensten per jaar. Vaak worden er toch nabestaanden gevonden die met of zonder hulp van de bijzondere bijstand de uitvaart kunnen regelen. In ongeveer de helft van de gevallen verzorgt team Uitvaarten de uitvaart van iemand waarvan de familie de uitvaarten niet kan regelen. De aantallen zijn stabiel als we kijken naar de afgelopen jaren.
Toch merken veel ondernemers in Amsterdam dat steeds meer mensen denken dat de gemeente wel de uitvaart van een dierbare regelt, wanneer met zelf niet wil betalen. Maar dat is een misvatting. Uitvaartondernemer Peter van Schaik van Amstel Uitvaarten, gevestigd nabij de Dappermarkt te Amsterdam: "De regeling dat de gemeente een uitvaart regelt en betaalt, kwam uit vroeger tijden, als bv een matroos over boord sloeg en het lichaam aanspoelde op het strand. Zo’n lichaam kan daar niet blijven liggen en dan zegt de Wet op de lijkbezorging dat de burgemeester van de gemeente waarin de overledene zich bevindt, verantwoordelijk is voor de uitvaart. Maar ik word ongeveer 1 x per week gebeld door familie die de uitvaart door de gemeente wil laten betalen omdat ze niets meer met de overledene te maken willen hebben of daar geen geld aan willen besteden. Maar dat is een misvatting. Op grond van de Wet op de lijkbezorging (artikel 22) en het Burgerlijk Wetboek 1 (artikelen 392-396) heeft de gemeente de bevoegdheid de uitvaartkosten te verhalen op bloed- en aanverwanten zoals de echtgenoot, ouders en kinderen, die "tot onderhoud van de overledene verplicht zouden zijn geweest”. Om grip te houden op de kosten kunnen familieleden soms dan beter zelf een eenvoudige uitvaart regelen. Op de site Exit.nl worden deze al aangeboden voor € 1.895.”
Mr W.G.H.M. van der Putten, voormalig wetgevingsjurist van het ministerie van Binnenlandse Zaken en expert op het gebied van het lijkbezorgingsrecht beaamt dit. "Dat kan heel oneerlijk voelen want soms hebben kinderen een heel goede reden om geen contact meer te hebben met hun overleden ouder. Maar het maakt voor de Wet niet uit of iemand een goede of een slechte vader had. Kinderen blijven altijd aansprakelijk voor de uitvaartkosten van hun overleden ouders, tenzij ze aantoonbaar deze kosten niet kunnen dragen. Soms kun je daarom beter zelf een eenvoudige crematie regelen."
Meer informatie over een uitvaart in Amsterdam.