Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

demente vader en alleen zakelijk contact met zus

7 december 2019

Vraag nummer: 59437

Mijn ouders hebben 3 kinderen. Mijn broer heeft 2 kinderen
mijn zus 4 kinderen en ik 2 kinderen.
Mijn ( gescheiden) broer overleed in 2005 en mijn moeder overleed in 2006.
Het contact tussen mijn vader en de moeder van de kinderen van zijn overleden zoon was gezakt naar een absoluut dieptepunt hetgeen mijn vader deed besluiten een testament op te maken waarbij hij de kinderen van zijn zoon uitsloot tot hun 21e jaar. Die leeftijd zijn die kinderen inmiddels gepasseerd .
Vader is inmiddels zwaar dement en opgenomen in een verpleeghuis. Mijn contact met zus is alleen zakelijk. Zij schermt zaken rondom vader af maar kan dat, nu hij eenmaal is opgenomen, niet meer volhouden. Ze meldde mij een tijd geleden dat vader de kleinkinderen ieder een geldbedrag had geschonken. Echter dat bleken alleen haar eigen 4 kinderen en niet de 2 van mijn overleden broer en mijn kinderen. Ik weet inmiddels dat vader vaker contant geld gaf aan mijn zus en aan haar kinderen en bovendien een grote operatie van één van de kinderen van zus heeft betaald. Geld van vaders rekening werd volgens zijn eigen zeggen altijd contant opgehaald en deels bij zus "gestald". Maar goed, nu is hij "echt"dement en opgenomen en moeten de financiën ( ik denk noodgedwongen) officiëler verlopen.
Nu krijg Ik ineens van zus de vraag of ik het ermee eens ben een schenking van vaders rekening van 1500 euro te krijgen. Ik vroeg haar of ze ook aan de kinderen van onze overleden broer dacht. Ze schermt ermee dat vader dat niet heeft gewild.
Ik heb hier grote moeite mee. Mag dit zomaar ?
Wat als vader overlijdt en de kinderen van broer aan de bel trekken...kan het dan zijn dat ik alsnog geld aan de beide kinderen van broer zou moeten ( terug)betalen. Wat moet en wat mag niet/ is "niet netjes".
Zus heeft een volmacht en geeft geen inzage.

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Indien er namens een schenker schenkingen worden gedaan, dan moet dat uiteraard met medewerking/toestemming van de schenker. Kan die toestemming niet meer worden gegeven omdat vader zijn wil niet meer kan verklaren, dan kunnen de schenkingen ook niet meer worden gedaan in beginsel. Bewind via de rechter op het vermogen van vader is dan de aangewezen weg. Voor bepaalde schenkingen is daarna weer machtiging van de rechter vereist.

Print deze pagina

×

Spelregels

De informatie in deze adviesrubriek is met grote zorgvuldigheid tot stand gekomen. De informatie is algemeen van karakter en niet van toepassing op individuele situaties en personen. De inhoud van de website mag niet worden beschouwd als een persoonlijk advies; de toepassing hangt af van ieders persoonlijke situatie. Om tot een gedegen afweging van belangen en vaststelling van de juridische consequenties van wensen en afspraken te komen, is telkens opnieuw een persoonlijke gesprek met de notaris van uw keuze noodzakelijk. Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.

Notaris Van de Griend, Netwerk Notarissen en de daarbij aangesloten notarissen wijzen aansprakelijkheid voor eventuele onvolkomenheden, onjuistheden en gevolgen af. Evenmin zijn zij verantwoordelijk en aansprakelijk voor via hyperlinks (met onze site) verkregen informatie op externe websites.