Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

verval rechten bij gedwongen einde samenwoning

15 februari 2006

Vraag nummer: 10050 (oude nummer: 7498)

'Om rust in ons gezin te brengen ben ik in april 2005 naar aanleiding van mijn ziekte voor onbepaalde tijd gaan logeren bij mijn zus en kom ik nu in aanmerking voor palliatieve zorg waar ik zal verblijven tot mijn sterven.De artsen hebben mij een week tot 3 maanden gegeven.Ik heb samen met mijn partner een samenlevingscontract en een testament en een koophuis op ons beider naam en een levensverzekering waar we elkaar als begunstige hebben aangewezen.Samen hebben wij uit deze relatie twee dochters beiden minderjarig. Nu is mijn partner bang dat als ik kom te overlijden kinderen uit een vorig huwelijk ( 3 dochters ) zullen aanvoeren dat wij sinds april niet meer samenwoonde en dat het samenlevingscontract en het testament dus niet meer van kracht zijn. Hierin staat namelijk een uitsluitings clausule dat bij beeindiging van samenwonen de afspraken komen te vervallen.Ik sta nog steeds ingeschreven op ons woonadres, mijn post komt daar gewoon aan, kleding en persoonlijke spullen zijn nog in het huis,ziekenfonds verzekering enz voor mijn kinderen betaal ik gewoon net zoals ik altijd gedaan heb omdat er ons inziens niks veranderd is buiten wat spanningen waarvoor ik weg ben gegaan.Nu is mijn vraag : als mijn partner bij de notaris zit na overlijden van mij en bovenstaande situatie aan hem uitlegt kan dat dan op enerlei manier gezien worden als beeindiging van samenwonen door de wet of door mijn 3 dochters uit het vorig huwelijk.Kunnen zij dit aanvechten of zijn er genoeg bewijzen dat dit niet het geval is.Graag hoor ik van u.
Met vriendelijke groet.

Antwoord:

Geachte heer,

Ik zou niet wachten tot na uw overlijden, maar naar de notaris gaan die de testamenten en het samenlevingscontract heeft gemaakt en hem/haar verzoeken één en ander zsm uit te zoeken en waar nodig aan te passen, zodat de voorwaarde in ieder geval blijft bestaan. In de teksten zou dan opgenomen kunnen worden dat opname in een zorgtehuis ed. niet wordt gezien als einde van de samenwoning oid.

Er is rechtspraak over wanneer wel en niet sprake is van einde van de samenwoning als er sprake is van gedwongen opname. Nogmaals: snel naar de notaris of de notaris langs laten komen.

Print deze pagina

×

Spelregels

De informatie in deze adviesrubriek is met grote zorgvuldigheid tot stand gekomen. De informatie is algemeen van karakter en niet van toepassing op individuele situaties en personen. De inhoud van de website mag niet worden beschouwd als een persoonlijk advies; de toepassing hangt af van ieders persoonlijke situatie. Om tot een gedegen afweging van belangen en vaststelling van de juridische consequenties van wensen en afspraken te komen, is telkens opnieuw een persoonlijke gesprek met de notaris van uw keuze noodzakelijk. Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.

Notaris Van de Griend, Netwerk Notarissen en de daarbij aangesloten notarissen wijzen aansprakelijkheid voor eventuele onvolkomenheden, onjuistheden en gevolgen af. Evenmin zijn zij verantwoordelijk en aansprakelijk voor via hyperlinks (met onze site) verkregen informatie op externe websites.