Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

executeur en alleen een stichting als erfgenaam

28 september 2012

Vraag nummer: 32030

Goede avond,
Toen ik mijn kennis 10 jaar geleden leerde kennen heeft hij meteen een testament op laten maken en mij benoemd als executeur. Hij had nl geen familie meer. Het kleine beetje wat hij had gaat naar een kinderproject. Prima zult u zeggen en dat is het ook. Alleen nu bestaat de kans dat hij als oud indie strijder toch nog een beetje meer geld krijgt dan hij verwacht had, en wil niet dat dit eventuele geld naar de stichting gaat. Dat vind hij een beetje teveel van het goede. Omdat ik al heel lang voor hem zorg wil hij mij ook een deel geven. Is dit dan het beste in de vorm van een legaat? Of hoe moet hij dit regelen? En daarbij kun je al iets op papier zetten als het niet eens helemaal zeker is dat hij dat geld krijgt? Of weet u een nette en goede oplossing, als zijnde onder voorbehoud? En moet ik verantwoording afleggen aan de notaris? Dit omdat er geen erfgenamen zijn. (deze zijn ver weg en heeft hij al uitgesloten).

met vriendelijke groet
gejah regterschot

Antwoord:

Geachte heer/mevrouw,

Uiteraard is het aan uw kennis te bepalen wat hij in een testament wil opnemen. Indien er meerdere (rechts-)personen worden aangewezen, dan kan dat door middel van een legaat en/of een erfstelling. Betreffende stichting kan mogelijk een ANBI zijn, op grond waarvan er minder erfbelasting totaal is verschuldigd.

Wat het exta geld betreft: indien er een toezegging is gedaan dan is het mogelijk eenvoudiger om rekening mee te houden bij het opstellen van het testament. Een legaat zoals door u aangegeven zou een optie kunnen zijn, om betreffende gelden/uitkering te 'oormerken'.

Ik raad uw kennis van harte aan langs zijn notaris te gaan om de (eventuele) wijziging van het testament te bespreken.

Print deze pagina

×

Spelregels

De informatie in deze adviesrubriek is met grote zorgvuldigheid tot stand gekomen. De informatie is algemeen van karakter en niet van toepassing op individuele situaties en personen. De inhoud van de website mag niet worden beschouwd als een persoonlijk advies; de toepassing hangt af van ieders persoonlijke situatie. Om tot een gedegen afweging van belangen en vaststelling van de juridische consequenties van wensen en afspraken te komen, is telkens opnieuw een persoonlijke gesprek met de notaris van uw keuze noodzakelijk. Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.

Notaris Van de Griend, Netwerk Notarissen en de daarbij aangesloten notarissen wijzen aansprakelijkheid voor eventuele onvolkomenheden, onjuistheden en gevolgen af. Evenmin zijn zij verantwoordelijk en aansprakelijk voor via hyperlinks (met onze site) verkregen informatie op externe websites.