Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

(stief)kind onterven

14 januari 2010

Vraag nummer: 13344 (oude nummer: 14794)

mijn man en ik zijn een geregistreerd partnerschap aangegaan. We hebben beiden een 1e huwelijk achter de rug.
Mijn man heeft uit dat huwelijk 1 kind, ik heb geen kinderen.
We hebben samen een huis gekocht waarbij ik zelf 1/3 deel contant eigen geld heb ingebracht.

Kind laat nooit van zich horen alleen als er voor hemzelf voordeel uit te halen is.Gebruikt mijn man als voetveeg. Ik wil dus niet dat mijn spaargeld en hetgeen ik nu hard voor werk straks bij dit stiefkind terecht komt.
Heb begrepen dat een stiefkind niet van mij zal erven tenzij ik dat zou regelen.
Maar als ik eerder overlijd gaat alles naar mijn man en daarmee naar stiefkind. Mijn man heeft kind onterft maar nog steeds zal mijn geld grotendeels naar stiefkind gaan. (krijgt 50% van alles)
Ik wil dat mijn geld bij de goede doelen terecht komt waar ik het nu nog niet aan kan geven, niet aan een misbaksel van een stiefkind.
Is er een mogelijkheid om dit via testament te regelen?

bvd

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Het klopt wat u zegt, van alles wat van uw man is of wordt (dus ook eventueel een nalatenschap van u) 'profiteert' zijn kind via de legitieme portie mee.
De beste oplossing zou mogelijk zijn dat uw man geen eigendom krijgt maar vruchtgebruik dat vervalt bij zijn overlijden. Vruchtgebruik heeft echter ook weer nadelen. Mijn advies zou zijn langs een notaris te gaan om één en ander te bespreken.

Print deze pagina

×

Spelregels

De informatie in deze adviesrubriek is met grote zorgvuldigheid tot stand gekomen. De informatie is algemeen van karakter en niet van toepassing op individuele situaties en personen. De inhoud van de website mag niet worden beschouwd als een persoonlijk advies; de toepassing hangt af van ieders persoonlijke situatie. Om tot een gedegen afweging van belangen en vaststelling van de juridische consequenties van wensen en afspraken te komen, is telkens opnieuw een persoonlijke gesprek met de notaris van uw keuze noodzakelijk. Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.

Notaris Van de Griend, Netwerk Notarissen en de daarbij aangesloten notarissen wijzen aansprakelijkheid voor eventuele onvolkomenheden, onjuistheden en gevolgen af. Evenmin zijn zij verantwoordelijk en aansprakelijk voor via hyperlinks (met onze site) verkregen informatie op externe websites.